ΑΘΗΝΑ
02:52
|
26.04.2024
Για προδοσία κατηγόρησε ο Γάλλος πρέσβης την Αυστραλία, λίγο πριν αναχωρήσει για το Παρίσι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για προδοσία κατηγόρησε την Αυστραλία ο Γάλλος πρέσβης στην Καμπέρα, Jean-Pierre Thebault, λίγο πριν αναχωρήσει για το Παρίσι, σύμφωνα με δημοσίευμα του Sputnik. «Εάν οι εκθέσεις που δημοσιεύτηκαν και μέχρι στιγμής δεν έχουν διαψευστεί, είναι αληθινές τότε πρόκειται για σημαντική παραβίαση της εμπιστοσύνης και ένα πολύ κακό σημάδι», δήλωσε ο πρέσβης μιλώντας στις εφημερίδες The Sydney Morning Herald και The Age, ενώ υποστήριξε πως η AUKUS ήταν «στα σκαριά για 18 μήνες» επικαλούμενος «πολύ αξιόπιστες πληροφορίες από τον ανεξάρτητο Τύπο».

«Πράγμα που σημαίνει ότι εθελοτυφλούσαμε επί 18 μήνες… Το έγκλημα προετοιμαζόταν 18 μήνες» ανέφερε, προσθέτοντας ότι  κατά τη διάρκεια αυτών των  μηνών, «δεν υπήρξε καμία απολύτως προειδοποίηση» από την αυστραλιανή πλευρά σχετικά με την πρόθεσή της να εγκαταλείψει μονομερώς τη συμφωνία.

Μάλιστα, ο ίδιος είπε πως η ενημέρωση για την απόφαση της Αυστραλίας να συμμετάσχει στην AUKUS ήρθε από τον υπουργό Άμυνας της Αυστραλίας, Peter Dutton, σε επικοινωνία με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Florence Parly, μετά τις δημόσιες ανακοινώσεις για την συμφωνία. 

Ο Γάλλος διπλωμάτης τόνισε κατά το ίδιο δημοσίευμα ότι αποχωρώντας τη συμφωνία της με το Παρίσι, η Καμπέρα έκανε ένα «τεράστιο» διπλωματικό λάθος. «Θα ήθελα να μπω σε μια χρονομηχανή και να υπάρξει μια κατάσταση με την οποία δεν καταλήγουμε σε μια τόσο απίστευτη, αδέξια, ανεπαρκή αντι-αυστραλιανή συνθήκη. Είμαι πολύ λυπημένος που αναγκάζομαι να φύγω, αν και πρέπει να γίνει κάποια επαναξιολόγηση» υπογράμμισε. 

Υπενθυμίζεται ότι οι παραπάνω δηλώσεις έρχονται σε συνέχεια της ανακοίνωσης στην οποία προχώρησαν προ ημερών η Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαγγέλοντας σε παγκόσμια μετάδοση μια νέα αμυντική συνεργασία, ονόματι AUKUS, στο πλαίσιο της οποίας η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο πρόκειται να προμηθεύουν την Καμπέρα με υποβρύχια πυρηνικής ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό και εν όψει της επικείμενης συνεργασίας, η Αυστραλία παραιτήθηκε από μια συμφωνία 66 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Γαλλία, η οποία υποτίθεται ότι της παρείχε 12 συμβατικά υποβρύχια, με το Παρίσι να απαντά με μια πρωτοφανή κίνηση, ανακαλώντας τους πρέσβεις του από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία για διαβουλεύσεις. Κατά το δημοσίευμα του Sputnik, o Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Jean-Yves Le Drian χαρακτήρισε την εγκατάλειψη των δεσμεύσεων της Καμπέρα από το Παρίσι για χάρη ενός τριμερούς συμφώνου με το Λονδίνο και την Ουάσινγκτον ως «πισώπλατη μαχαιριά».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Ποιοι κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Οι προηγούμενες εκλογές μέτρο σύγκρισης στις ευρωεκλογές λέει ο Μητσοτάκης στο ΣΚΑΪ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα