ΑΘΗΝΑ
23:14
|
18.10.2021
Το Παρίσι ανακάλεσε τους πρεσβευτές του από την Ουάσιγκτον και την Καμπέρα στον απόηχο της στρατιωτικής συμφωνίας ΑUCUS.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η στρατιωτική συμφωνία ΑUCUS ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Μεγάλη Βρετανία έρχεται να σηματοδοτήσει νέες εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο της Νοτιοανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού. Οι ηγέτες των τριών αγγλοσαξονικών χωρών ανακοίνωσαν το απόγευμα της Τετάρτης την πρόθεσή τους να συνεργαστούν σε ανώτερο επίπεδο στον στρατιωτικό τομέα, στο φόντο του ευρύτερου διαρκούς ανταγωνισμού ανάμεσα σε ΗΠΑ-Κίνα.

Κεντρικό σημείο της συμφωνίας αποτελεί ο σχεδιασμός για την απόκτηση από την Αυστραλία πυρηνοκίνητων (αλλά εξοπλισμένων με συμβατικά όπλα) υποβρυχίων μέσα στον επόμενο χρόνο. Η Καμπέρα θα γίνει μόλις η έβδομη χώρα στον κόσμο που θα κατέχει πολεμικά σκάφη αυτού του είδους και, επιπλέον, η μόνη χωρίς να έχει δικό της πυρηνικό πρόγραμμα.

Η ΑUCUS έρχεται να ακυρώσει defacto την γαλλο-αυστραλιανή συμφωνία του 2016 για την κατασκευή 12 υποβρυχίων συμβατικής τεχνολογίας έναντι 56 δισεκατομυρρίων ευρώ. Το Παρίσι, που φαίνεται να πληροφορήθηκε τις νέες εξελίξεις από τα ΜΜΕ και όχι απευθείας από την Ουάσιγκτον και την Καμπέρα, αντέδρασε χθες με ιδιαίτερα έντονο τρόπο ανακαλώντας του πρεσβευτές του και από τις δύο χώρες.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Υβ Λεντριάν δήλωσε πως λόγω της “ειδικής βαρύτητας” της νέας συμφωνίας και μετά από αίτημα του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε την ανάκληση των πρεσβευτών του, ενώ χαρακτήρισε την ακύρωση της συμφωνίας του 2016 από μεριάς Αυστραλίας “μαχαιριά στην πλάτη”.

Η πρωτοφανής αυτή κίνηση της Γαλλίας φαίνεται πως προοικονομεί μια νέα εποχή στις σχέσεις της με την Αμερική, ενώ διαταράσσει τις ισοροππίες και στο εσωτερικό του ευρωατλαντικού άξονα.

ΠΗΓΗ: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

“Πιο ισχυρή από ποτέ η Χεζμπολάχ”

“Θύμα” αστυνομικού εκφοβισμού καταγγέλλει πως έπεσε ο Προκόπης Δούκας

Γενική απεργία στην Αϊτή ενάντια στις απαγωγές και τη βία

Καθολικό λοκντάουν για ένα μήνα στη Λετονία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα