ΑΘΗΝΑ
16:17
|
18.04.2024
Έγινε πρόεδρος το 1999, όταν η πρώην αποικία της Γαλλίας κατάφερε να βγει από έναν δεκαετή εμφύλιο πόλεμο που της κόστισε 200.000 νεκρούς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έφυγε από τη ζωή χθες, Παρασκευή, σε ηλικία 84 ετών ο πρώην πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντουλαζίζ Μπουτεφλίκα, ο οποίος είχε την εξουσία στη χώρα για δύο δεκαετίες. Έγινε πρόεδρος το 1999, όταν η πρώην αποικία της Γαλλίας κατάφερε να βγει από έναν δεκαετή εμφύλιο πόλεμο που της κόστισε 200.000 νεκρούς. Κυβέρνησε τη χώρα ως το 2019, όταν οι μεγάλες ταραχές που ξέσπασαν σε όλη την επικράτεια επ’ αφορμής της πρόθεσής του να βάλει υποψηφιότητα για την προεδρία για πέμπτη φορά, τον εξανάγκασαν σε παραίτηση και απόσυρση από την πολιτική ζωή της χώρας.

Ο “Μπουτέφ”, όπως τον αποκαλούσαν οι συμπατριώτες του, είχε χαρακτηριστεί ως “Πρόεδρος με απόλυτη εξουσία”, καθώς είχε καταφέρει να συγκεντρώσει στο πρόσωπό του όλα τα επίπεδα της πολιτειακής ισχύος, ενώ απολάμβανε για πολλά χρόνια την πλήρη στήριξη του αλγερινού στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας. Κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Α΄λγερινών μετά από τις επιτυχημένες προσπάθειές του να φέρει την ειρήνη στη χώρα κυρίως μέσα από το νόμο για την Γενική Αμνηστία, ο οποίος συνέβαλλε και στην τελική παράδοση των όπλων από τους Ισλαμιστές αντάρτες.

Εντούτοις, το υπόλοιπο της εικοσαετούς θητείας του χαρακτηρίστηκε από ολοένα και αυξανόμενα φαινόμενα διαφθοράς. Χώρα με πολύ σημαντικές πλουτοπαραγωγικές πηγές, όπως το πετρέλαιο, η Αλγερία παρέμεινε άνισα αναπτυγμένη, με πολύ φτωχές βασικές υποδομές και μεγάλη ανεργία, φαινόμενα που οδηγούσαν ένα πολύ μεγάλο μέρος των νέων στη μετανάστευση.

Ο Μπουτεφλίκα ήταν ο αρχηγός κράτους που κυβέρνησε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον τη μεγαλύτερη χώρα της Αφρικής, ενώ κατάφερε να επιβιώσει πολιτικά και να κρατήσει τη θέση του κατά τη διάρκεια των μεγάλων εξεγ΄έρσεων της Αραβικής Άνοιξης, το 2011.

ΠΗΓΗ: France24

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φθιώτιδα: Κατέρρευσε τμήμα οροφής σε σχολείο εν ώρα μαθήματος

Ανησυχητικές κινήσεις του Ισραήλ- Προετοιμάζεται για χερσαία εισβολή στη Ράφα

Google: Απέλυσε 28 υπαλλήλους που διαμαρτυρήθηκαν για τη συνεργασία με το Ισραήλ

Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα για την αρχειοθέτηση της μήνυσης συγγενών κατά Τριαντόπουλου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα