ΑΘΗΝΑ
00:06
|
02.05.2024
Τον αυξανόμενο αριθμό των προσφύγων που εξαφανίζονται μυστηριωδώς μετά την σύλληψη και επαναπροώθησή τους στη Λιβύη υπογραμμίζει ο ΔΟΜ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την ανησυχία του για την ανοδική τάση του αριθμού των αγνοουμένων προσφύγων και μεταναστών με προορισμό την Ευρώπη που συλλαμβάνονται και επαναπροωθούνται στη Λιβύη εκφράζει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), εν μέσω αύξησης του αριθμού των απωλειών των ανθρώπων που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους διασχίζοντας την Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τον ΔΟΜ, από τις 5 μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου η λιβυκή ακτοφυλακή εντόπισε και επαναπροώθησε στη χώρα 33 πρόσφυγες, ενώ όπως επεσήμανε η εκπρόσωπος του ΔΟΜ, Safa Msehli, κατά τη διάρκεια του 2021 «αναχαιτίστηκαν» περισσότεροι από 24.000 μετανάστες με προορισμό την Ευρώπη στη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 800 μόνο την τελευταία εβδομάδα. Ωστόσο, μόνο 6.000 από αυτούς φέρεται να έχουν καταγραφεί επισήμως, με την τύχη χιλιάδων άλλων να αγνοείται. «Φοβόμαστε ότι πολλοί καταλήγουν στα χέρια εγκληματικών ομάδων και διακινητών, ενώ άλλοι εκβιάζονται να δώσουν χρήματα προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι» δήλωσε η Safa Msehli σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Associated Press. 

Την ίδια ώρα, ο Οργανισμός υπογραμμίζει τον υπερδιπλασιασμό των προσφύγων που έχουν επαναπροωθηθεί στη Λιβύη τους τελευταίους εννέα μήνες σε σύγκριση με τους 11.890 πρόσφυγες που καταγράφηκε ότι επέστρεψαν στη χώρα της Βορείου Αφρικής το 2020, με την χώρα να λαμβάνει χρηματοδότηση εκατομμυρίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να επιβραδύνει την διέλευση μεταναστών από τη Μεσόγειο. Παράλληλα, περισσότεροι από 1.100 μετανάστες καταγράφηκαν ως νεκροί ή θεωρούνται θύματα των πολυάριθμων ατυχημάτων και ναυαγίων που έχουν καταγραφεί στα ανοιχτά της Λιβύης μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με τον ΔΟΜ, με τον αντίστοιχο αριθμό απωλειών για ολόκληρο το 2020 να ανέρχεται στα 978 άτομα. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του 2019 που επικαλείται το AP, οι πρόσφυγες που συλλαμβάνονται από τη λιβυκή ακτοφυλακή έχει τεκμηριωθεί ότι συχνά κρατούνται σε άθλιες συνθήκες, ενώ οι φρουροί έχουν κατηγορηθεί για σεξουαλική επίθεση γυναικών μεταναστών σε τουλάχιστον ένα κρατικό κέντρο κράτησης. Πολλοί μετανάστες απλώς εξαφανίζονται από τα κέντρα κράτησης και πωλούνται σε διακινητές ή σε άλλα κέντρα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα