Το Σάββατο (18/9) ξεκίνησε η Έκτη Σύνοδος Κορυφής της Κοινότητας των κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (Celac) που πραγματοποιείθηκε στο Εθνικό Παλάτι της Πόλης του Μεξικού, παρουσία του Κουβανού προέδρου Μιγκέλ Ντίαζ Κάνελ αλλά και του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, η άφιξη του οποίου το βράδυ της Παρασκευής στο Μεξικό αποτέλεσε έκπληξη για τη Δύση.
Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ (ΑΜΛΟ), καταδίκασε ακόμη μια φορά το οικονομικό εμπάργκο κατά της Κούβας από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και επέμεινε στη δημιουργία ενός είδους “Αμερικανικής Κοινότητας” στα πρότυπα της ΕΕ που θα έχει ως στόχο την προώθηση της ανάπτυξης στην περιοχή.
Ως επικεφαλής της Συνόδου, ο ΑΜΛΟ έκανε έκκληση στις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Καναδά να σέβονται την κυριαρχία των λατινοαμερικανικών χωρών και να συμβάλλουν στη δημιουργία αυτής της νέας οικονομικής κοινότητας.
Ο ΑΜΛΟ υπό την ιδιότητα του προσωρινού προέδρου της CELAC, επικεντρ΄ώθηκε σε τρεις βασικούς άξονες: τη μη επέμβαση και αυτοδιάθεση των λαών, τη συνεργασία για την ανάπτυξη και την αμοιβαία βοήθεια για την καταπολέμηση της ανισότητας και των διακρίσεων.
Τόνισε ότι στο πολιτικό τερέν, “μπορούμε να δεσμευτούμε ότι θα σεβαστούμε τις εσωτερικές εντάσεις των λαών και ότι καμία κυβέρνηση δεν έχει τη δύναμη να υποτάξει μια άλλη χώρα με οποιοδήποτε κίνητρο, αιτία ή πρόσχημα ή χρήση χρημάτων, προπαγάνδας, οικονομικών, διπλωματικών κυρώσεων και χρήση βίας”.
Υποστήριξε ότι οι διαφορές πρέπει να διευθετηθούν σε ουδέτερες συνθήκες, ενώ “η τελευταία λέξη ανήκει στις εξειδικευμένες υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ)”.
Στη συνέχεια πρότεινε στις κυβερνήσεις των αμερικανικών κρατών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Καναδά, να οικοδομήσουν μια οικονομική και εμπορική συμφωνία για την ενίσχυση της εσωτερικής αγοράς ολόκληρης της ηπείρου.
“Δεύτερον: Από οικονομικής πλευράς και εμπορίου, προτείνω σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και τον Καναδά, να οικοδομήσουμε μια συμφωνία και να υπογράψουμε μια συνθήκη για την ενίσχυση της εσωτερικής αγοράς της ηπείρου μας, η οποία σήμερα υπολείπεται της Ευρώπης και πάνω απ’ όλα με σεβασμό προς την Ασία“, υπογράμμισε.
“Η πρόταση είναι απλή, αφορά την επανενεργοποίηση της οικονομίας στην ήπειρό μας σύντομα προκειμένου να παράγει αυτό που καταναλώνουμε”, τόνισε.
Υπογράμμισε επίσης τα πλεονεκτήματα που έχει η αμερικανική ήπειρος, όπως το νέο εργατικό δυναμικό, την τεχνολογική ανάπτυξη, τον φυσικό πλούτο και την πολιτισμική ποικιλομορφία.
“(..) Είναι απαραίτητο να κάνουμε κοινό σχεδιασμό με τη βοήθεια οργανισμών όπως η Οικονομική Επιτροπή για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (ECLAC), η Διεθνής Τράπεζα Ανάπτυξης (IDB) και άλλων … να τους ζητήσουμε να προετοιμάσουν ένα σχέδιο με ύψιστο στόχο την προώθηση της οικονομίας”, ξεκαθάρισε.
Κατά την επισήμανση του τρίτου βασικού σημείου της πρότασής του, ο ΑΜΛΟ υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρχει μια “επενδυτική συνιστώσα για την ευημερία υπό την προϋπόθεση ότι η πρόοδος χωρίς δικαιοσύνη είναι οπισθοδρόμηση. Πρόκειται για τη μετάβαση στη νεωτερικότητα, αλλά σφυρηλατημένη από κάτω και για όλους“, επεσήμανε.
Υπενθύμισε το σχέδιο που εφάρμοσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Κένεντι μεταξύ 1961 και 1969 με το όνομα “Συμμαχία για την πρόοδο”, στο οποίο ο ίδιος αναγνώρισε ότι στη Λατινική Αμερική ‘εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες υπέφεραν καθημερινά από την υποβάθμιση, την πείνα και την φτώχεια’ (…) όταν κατά τη διάρκεια αυτών των 10 ετών και παρά τον Ψυχρό Πόλεμο, οι ΗΠΑ επένδυσαν περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια στην περιοχή.
“Ωστόσο, αυτό που προοριζόταν τότε για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική ήταν το μόνο σημαντικό πράγμα που έχει γίνει σχετικά με τη συνεργασία για την ανάπτυξη στην ήπειρό μας τα τελευταία πενήντα χρόνια“, είπε.
“Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να ξυπνήσουμε από τον λήθαργο και να αναιρέσουμε την πολιτική του αποκλεισμού και της κακομεταχείρισης επιλέγονταν τον αμοιβαίο σεβασμό, να οδεύουμε μαζί και να συνεργαζόμαστε για το καλό της Αμερικής χωρίς να παραβιάζουμε τις εθνικές κυριαρχίες“, πρόσθεσε.
“Πιθανώς ο Πρόεδρος (Τζο) Μπάιντεν να μην είχε την υποστήριξη του Κογκρέσου των ΗΠΑ για να διαθέσει πόρους προς όφελος των λαών μας για να μειώσει την ανισότητα και τη βία στην περιοχή, τις κύριες αιτίες κοινωνικών αναταραχών και μεταναστευτικών ροών” , είπε.
Ταυτόχρονα χαρακτήρισε “χειρονομία καλής θέλησης” το γεγονός ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ χορηγεί εμβόλια κατά του COVID στις περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής που δεν μπόρεσαν να προστατεύσουν τους λαούς τους από την πανδημία λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων.
“Είμαι βέβαιος ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν και η Αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις, καθώς και ο Πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό “θα είναι προσεκτικοί στις συναινετικές προτάσεις αυτού του φόρουμ που στοχεύουν στη δράση για το καλό των αξιοσέβαστων λαών μας”, κατέληξε ο Ομπραδόρ, εγκαινιάζοντας την Έκτη Σύνοδο Κορυφής της Celac, στην οποία συμμετέχουν οι ηγέτες των κρατών μελών, μεταξύ των οποίων και αυτοί της Βενεζουέλας, της Κούβας και του Περού.
Πηγή: infobae