ΑΘΗΝΑ
13:12
|
19.04.2024
Με τρεις πτήσεις επέστρεψαν στο Πορτ-Ο-Πρενς περισσότεροι από 300 μετανάστες από τους συνολικά 12.000 που είχαν κατασκηνώσει στην πόλη Ντελ Ρίο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περισσότεροι από 300 Αϊτινοί απελάθηκαν από το Τέξας και επέστρεψαν με τρεις αμερικανικές πτήσεις στο Πορτ-Ο-Πρενς μετά την προσπάθειά τους να διασχίσουν τον ποταμό Ρίο Γκράντε και να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Υπό τις πιέσεις των Ρεπουμπλικανών και τις εκκλήσεις των Δημοκρατικών η κυβέρνηση Μπάιντεν δεσμεύτηκε να επισπεύσει τις απελάσεις των χιλιάδων μεταναστών που είχαν κατασκηνώσει κάτω από γέφυρα στην πόλη Ντελ Ρίο του Τέξας. Οι Αϊτινοί που επέστρεψαν στην πατρίδα τους δηλώνουν απογοητευμένοι και οργισμένοι με την κυβέρνηση Μπάιντεν επειδή δεν τους επέτρεψε να κυνηγήσουν το δικό τους “αμερικανικό όνειρο”.  

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου που μας πέρασε η συνοριοφυλακή του Τέξας ξεκίνησε το ξήλωμα του καταυλισμού που είχαν στήσει οι χιλιάδες μετανάστες κάτω από γέφυρα στην πόλη Ντελ Ρίο. Οι δραματικές εικόνες των μεταναστών κάτω από τη γέφυρα εν μέσω καύσωνα, εν αναμονή της εξέτασης των υποθέσεών τους από τις αμερικανικές αρχές, εξώθησαν Ρεπουμπλικάνους αλλά και Δημοκρατικούς να απαιτήσουν από την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν να διευθετήσει άμεσα το ζήτημα.

Οι Αϊτινοί ξεκίνησαν το ταξίδι τους στην αμερικανική ήπειρο από τη Βραζιλία, έφτασαν στο Μεξικό, διέσχισαν τον ποταμό Ρίο Γκράντε – φυσικό σύνορο με τις ΗΠΑ – με την ελπίδα να υποβάλουν αιτήσεις για παραμονή και να ξεφύγουν από τη φτώχεια και την πολιτική αστάθεια στη χώρα τους.

Ορισμένοι από τους απελαθέντες Αϊτινούς μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς (Reuters). “Άφησα την Αϊτή με την ελπίδα να ανακαλύψω ένα καλύτερο μέλλον”, δήλωσε η Στεφανί, η οποία δεν θέλησε να αποκαλύψει το επώνυμο της στο ειδησεογραφικό πρακτορείο. Πρόσθεσε ότι Αμερικανοί συνοριοφύλακες την συνέλαβαν στη γέφυρα του Ντελ Ρίο, την οδήγησαν σε ένα κέντρο κράτησης μεταναστών και στη συνέχεια την επιβίβασαν σε μία πτήση. Τόνισε ότι δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στο οικονομικό σύστημα της Αϊτής, το οποίο είναι ανίκανο να προσφέρει εναλλακτικές για τους νέους. “Εάν υπήρχαν δουλειές στην Αϊτή δεν θα υποβάλαμε τους εαυτούς μας σε αυτό το βασανιστικό ταξίδι αναζήτησης μιας καλύτερης ζωής σε άλλα κράτη”, υπογράμμισε.

Το βράδυ της Κυριακής ο πρωθυπουργός της Αϊτής, Αριέλ Ανρί, δεσμεύτηκε σε μήνυμά του προς τους πολίτες της χώρας του να βοηθήσει όλους τους απελαθέντες από το Τέξας ενώ εξέφρασε τη θλίψη για τις δραματικές εικόνες και τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στον αυτοσχέδιο καταυλισμό του Ντελ Ρίο.


Ο απελαθείς Μοντεσίρ Σιριλιέν δήλωσε στο Reuters ότι δαπάνησε 15.000 δολάρια για το ταξίδι προς τις ΗΠΑ. Από την Αϊτή ταξίδεψε με σκάφος στη Βραζιλία και από εκεί έφτασε μέχρι τον ποταμό Ρίο Γκράντε και τελικά στο Τέξας. “Θα μπορούσα να είχα επενδύσει αυτό το ποσό στην Αϊτή ανοίγοντας μια φοβερή επιχείρηση; Όχι δεν υπάρχει αυτή η επιλογή. Και σήμερα γυρίσαμε ταπεινωμένοι και χωρίς στήριξη από πουθενά”.

Πηγή: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Φτηνά, θυμωμένα, αποτελεσματικά»: Πώς τα επίγεια μη επανδρωμένα σκάφη ενσωματώθηκαν στη ζώνη του πολέμου

Εκλογές στην Ινδία: Στις κάλπες από σήμερα και μέχρι την 1η Ιουνίου

Πρόστιμα 1.480.000 εκατ. ευρώ σε JYSK, Leroy Merlin, Πλαίσιο-Πλασματικές εκπτώσεις

Κακοκαιρία: Στη Θεσσαλία προληπτικά ο Κικίλιας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα