ΑΘΗΝΑ
14:05
|
28.10.2021
Όπως επεσήμαναν οι αντιπολιτευόμενοι βουλευτές, οι απευθείας αναθέσεις θα γίνονται χωρίς δημοσίευση χωρίς τον έλεγχο της Εθνικής Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εύλογες ενστάσεις προέβαλαν σχεδόν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη συζήτηση σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής τροπολογίας του υπουργείου Εσωτερικών, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την αναδιάρθρωση του ΝΣΚ και παρέχει τη δυνατότητα να προχωρήσουν οι περιφερειάρχες σε απευθείας αναθέσεις για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων μέχρι του ποσού των 5.225.000 ευρώ!

Όπως επεσήμαναν οι αντιπολιτευόμενοι βουλευτές, οι απευθείας αναθέσεις θα γίνονται χωρίς δημοσίευση ή τη γνώμη του περιφερειακού συμβουλίου και χωρίς τον έλεγχο της Εθνικής Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων.

Η συζήτηση ξεκίνησε με την παρέμβαση του εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλη Σπανάκη, ο οποίος αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου έκανε λόγο για «πιο δημοκρατική και αποτελεσματική φιλοσοφία ως προς τα συμφέροντα του Δημοσίου και την εξυπηρέτηση των πολιτών», προσθέτοντας πως «ο υπουργός θα φέρει βελτιώσεις όπου είναι αναγκαίο».

Εκφράζοντας την έντονη διαφωνία της με την τροπολογία, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και εκ των εισηγητώντου σχετικού νομοσχεδίου, Σουλτάνα Ελευθεριάδου, τόνισε ότι ο περιφερειάρχης θα αποφασίζει μόνος του χωρίς κανέναν έλεγχο για τη διαχείριση ενός τόσου μεγάλου ποσού.

«Κατανοούμε τις έκτακτες ανάγκες που υπάρχουν για τις περιοχές που έχουν πληγεί, ωστόσο θα έπρεπε τουλάχιστον να υπάρχει απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου ή έστω ένας έλεγχος από αρμόδιο όργανο. Διαφορετικά, ανοίγουμε έναν κακό κύκλο που θα τον βρούμε μπροστά μας», υπογράμμισε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Μιχάλης Κατρίνης.

«Δεν είναι δυνατόν να γίνονται απευθείας αναθέσεις χωρίς να απαιτείται η εισήγηση ή γνώμη άλλου αρμόδιου φορέα. Μας δίνετε τυράκι κρύβοντας μας την φάκα», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, υπεραμύνθηκε της ρύθμισης, διευκρινίζοντας ότι η τροπολογία αφορά αποκλειστικά τα αντιπλημμυρικά έργα στις τέσσερις περιφέρειες που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, Αττική, Πελοπόννησο, Στερεά και Δυτική Ελλάδα.

«Μιλάμε για τέσσερις συγκεκριμένες εξαιρετικές περιπτώσεις λόγω των φετινών πυρκαγιών», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ απαντώντας στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τις απευθείας αναθέσεις, ο κ. Πέτσας τόνισε, ότι «είναι κυβερνητική απόφαση να επιταχυνθούν τα αντιπλημμυρικά έργα μέσα από ένα ολιστικό πλάνο και απαιτούνται άμεσες ενέργειες για να ολοκληρωθούν».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ελεύθεροι και οι επτά αστυνομικοί

Με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικά μέτρα, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, οι επτά αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ.
ΣΥΝΑΦΗ

Ισπανία: Mείωση της ανεργίας στο γ΄ τρίμηνο

Κλειστή η Εθνική Οδός λόγω επεισοδίων

Ν. Αναστασιάδης: «Σήμερα τιμούμε τις αρετές των Ελλήνων»

G20: Συνάντηση Μπάιντεν-Μέρκελ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα