ΑΘΗΝΑ
01:33
|
20.04.2024
Ο Ρώσος, πρώην πράκτορας, δηλητηριάστηκε με ραδιενεργό πολώνιο το 2006 στο Λονδίνο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Η Ρωσία είναι υπεύθυνη για τη δολοφονία του Αλεξάντερ Λιτβινένκο”, απεφάνθη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο Ρώσος, πρώην πράκτορας που αργότερα έλαβε τη βρετανική υπηκοότητα, δηλητηριάστηκε με ραδιενεργό πολώνιο το 2006 στο Λονδίνο.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι “υπάρχει ισχυρό τεκμήριο” ότι οι αυτουργοί της δηλητηρίασης, οι οποίοι εντοπίστηκαν από βρετανική έρευνα, “έδρασαν ως πράκτορες του ρωσικού κράτους”. Σύμφωνα με το ΕΔΑΔ η Μόσχα δεν παρείχε κάποια “εναλλακτική εξήγηση”, “ικανοποιητική και πειστική”, “ούτε απέκρουσε τα συμπεράσματα της δημόσιας βρετανικής έρευνας”.

Η βρετανική δημόσια έρευνα διενεργήθηκε το 2016 και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η δολοφονία του πρώην πράκτορα των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών “είχε πιθανότατα εγκριθεί” από τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν. Η Ρωσία έχει κατ’ επανάληψη τονίσει ότι δεν έχει καμία σχέση με τον θάνατο του Αλεξάντερ Λιτβινένκο. Μάλιστα, είχε χαρακτηρίσει τη βρετανική έκθεση υπόδειγμα του “βρετανικού χιούμορ”.

Ο 44χρονος τότε Λιτβινένκο υπήρξε επικριτής του Πούτιν ενώ φέρεται παράλληλα να πρόσφερε τις υπηρεσίες του στη βρετανική αντικατασκοπεία. Αρρώστησε και πέθανε μετά τη συνάντησή του με τους Ρώσους Αντρέι Λουγκοβόι και Ντμίτρι Κοβτίν. Σύμφωνα με τη βρετανική έρευνα οι Λουγκοβόι και Κοβτίν έδρασαν για λογαριασμό των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών ρίχνοντας τη ραδιενεργή και θανατηφόρα ουσία στο ποτό του Λιτβινένκο. Οι δύο Ρώσοι αρνούνται τις σε βάρος τους κατηγορίες.

“Το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι υπάρχουν εκ πρώτης όψεως ισχυρά στοιχεία (prima facie) στην υπόθεση δηλητηρίασης του κ. Λιτβινένκο, ότι οι κύριοι Λουγκοβόι και Κοβτίν ενήργησαν ως πράκτορες για λογαριασμό του κράτους της Ρωσίας”, αναφέρει μεταξύ άλλων η απόφαση του ΕΔΑΔ.

Οι Βρετανοί υποστηρίζουν ότι ίχνη του ισχυρού ραδιενεργού δηλητηρίου είχαν βρεθεί στην τουαλέτα του δωματίου που χρησιμοποιούσαν οι δύο Ρώσοι, καθώς και στην τουαλέτα του λόμπι του ξενοδοχείου.

Ως το 1999, ο Λιτβινένκο ήταν πράκτορας της ρωσικής μυστικής υπηρεσίας FSB. Μεταξύ όσων είχε καταγγείλει ότι οι βομβιστικές ενέργειες του 1999 σε συγκροτήματα πολυκατοικιών της Μόσχας δεν είχαν οργανωθεί από Τσετσένους τζιχαντιστές, αλλά από τον ίδιο τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος έλεγε ο εκλιπών είχε σχέσεις με τη ρωσική μαφία.

Με πληροφορίες από BBC, Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα