ΑΘΗΝΑ
16:42
|
04.12.2021
Λουγκοβόι: Η υπόθεση αυτή “θα παραμείνει ένα σκοτεινό μυστήριο” χάρη στις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών που “έκαναν τα πάντα για να μην μάθουμε ποτέ την αλήθεια”.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι δεν αναγνωρίζει την “αβάσιμη” απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) το οποίο έκρινε πως η Μόσχα είναι “υπεύθυνη” για τη δολοφονία του πρώην κατασκόπου Αλεξάντρ Λιντβινένκο το 2006.

“Μέχρι τώρα, η έρευνα δεν απέφερε κανένα αποτέλεσμα, άρα το να εκτοξεύονται τέτοιοι ισχυρισμοί είναι το λιγότερο αβάσιμο. Δεν είμαστε έτοιμοι να αναγνωρίσουμε μια τέτοια απόφαση”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. “Δεν είναι πολύ πιθανό το ΕΔΔΑ να έχει την εξουσία και την τεχνική ικανότητα” να ρίξει φως στην υπόθεση αυτή, πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Το ΕΔΔΑ έκρινε σήμερα ότι “υπάρχει ισχυρό τεκμήριο” ότι οι αυτουργοί της δηλητηρίασης του Αλεξάντρ Λιτβινένκο, οι οποίοι εντοπίσθηκαν από βρετανική έρευνα, “έδρασαν ως πράκτορες του ρωσικού Κράτους” και ότι η Μόσχα δεν παρείχε καμία “ικανοποιητική” εναλλακτική εξήγηση.

Πρώην πράκτορας της KGB και στη συνέχεια της διαδόχου της FSB, ο Αλεξάντρ Λιτβινένκο αποπέμφθηκε από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και στη συνέχεια απέκτησε άσυλο στη Βρετανία το 2001, καταγγέλλοντας στο εξής τη διαφθορά και τις φερόμενες σχέσεις των ρωσικών υπηρεσιών με το οργανωμένο έγκλημα.

Πέθανε στις 23 Νοεμβρίου 2006 μετά τη δηλητηρίασή του με πολώνιο 210, μια εξαιρετικά τοξική ραδιενεργή ουσία.

Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε το 2016, οι βρετανικές αρχές προσδιόρισαν τους Ρώσους Ντμίτρι Κοβτούν και Αντρέι Λουγκοβόι ως δράστες της δολοφονίας του. Η Μόσχα αρνείται την έκδοσή τους.

Ο Λουγκοβόι κατήγγειλε σήμερα στο πρακτορείο Interfax την απόφαση του ΕΔΔΑ ως “παράνομη” και “πολιτικά υποκινούμενη” εκτιμώντας πως η Ρωσία “έκανε τα πάντα προκειμένου να αποδειχθεί η αλήθεια” αλλά η βρετανική δικαιοσύνη δεν έδωσε συνέχεια στα αιτήματά της. Ερωτηθείς από το AFP τον Ιούλιο, ο Λουγκοβόι είχε πει πως η υπόθεση αυτή “θα παραμείνει ένα σκοτεινό μυστήριο» και επέρριψε την ευθύνη στις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών που «έκαναν τα πάντα προκειμένου να μην μάθουμε ποτέ την αλήθεια”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρκελ: Νέα έκκληση στους Γερμανούς να εμβολιαστούν

ΕΕ: Παρατείνεται το πρόγραμμα παρακολούθησης της παραπληροφόρησης για τον κορονοϊό

Μακρόν: Προσπάθεια για το άνοιγμα κοινής διπλωματικής αποστολής στο Αφγανιστάν

Χαρδαλιάς: Εργαζόμαστε για ένα σύγχρονο Πολεμικό Ναυτικό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα