ΑΘΗΝΑ
07:04
|
17.05.2024
Οι σουδανικές αρχές κατηγόρησαν ανοικτά οπαδούς του ανατραπέντος προέδρου Όμαρ ελ-Μπασίρ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Η απόπειρα πραξικοπήματος που έγινε στο Σουδάν είχε οργανωθεί από στοιχεία μέσα και έξω από τις ένοπλες δυνάμεις και έχουν ήδη συλληφθεί οι πρώτοι απ’ αυτούς που συμμετείχαν στη συνωμοσία», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας, Αμπντάλα Χάμντοκ, στο φόντο του αποτυχημένου πραξικοπήματος που έλαβε χώρα χθες Δευτέρα (21/9).

«Αυτοί που οργάνωσαν την αποτυχημένη απόπειρα είχαν προσπαθήσει προηγουμένως να σπείρουν την ανασφάλεια, ιδιαίτερα στο ανατολικό Σουδάν, όμως απέτυχαν να υπονομεύσουν τη δημοκρατική μετάβαση της χώρας», πρόσθεσε ο Χάμντοκ μιλώντας από την τηλεόραση.

Οι σουδανικές αρχές είχαν ανακοινώσει προηγουμένως ότι ματαίωσαν χθες απόπειρα πραξικοπήματος και κατηγόρησαν ανοικτά οπαδούς του ανατραπέντος προέδρου Όμαρ ελ-Μπασίρ ότι προσπάθησαν να εμποδίσουν τη μετάβαση προς τη δημοκρατία που άρχισε μετά την ανατροπή του το 2019.

Σε σύντομη δήλωση από την κρατική τηλεόραση, η ηγεσία του στρατού ανέφερε πως η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο. Οι δρόμοι της πρωτεύουσας Χαρτούμ φαίνονται ήρεμοι και οι άνθρωποι μετακινούνται όπως συνήθως, ενώ δεν υπάρχει ασυνήθιστη ανάπτυξη δυνάμεων ασφαλείας, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στον ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χάμζα Μπαλόλ δήλωσε πως απομεινάρια της κυβέρνησης του Μπασίρ συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος.

«Διαβεβαιώνουμε τον σουδανικό λαό ότι η κατάσταση βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο καθώς οι πολιτικοί και οι στρατιωτικοί οργανωτές της απόπειρας πραξικοπήματος συνελήφθησαν και ανακρίνονται», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο εκπρόσωπος.

Οι αρχές εξακολουθούν να καταδιώκουν οπαδούς του Μπασίρ που συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος, κατέληξε.

Υπενθυμίζεται πως μετά την ανατροπή του αυταρχικού ισλαμιστή Μπασίρ, που ήταν πρόεδρος του Σουδάν επί σχεδόν τρεις δεκαετίες συμβούλιο κυβερνά το Σουδάν στο πλαίσιο μιας εύθραυστης συμφωνίας καταμερισμού της εξουσίας ανάμεσα σε στρατιωτικούς και αντιπολιτευόμενους προς το καθεστώς Μπασίρ πολίτες.

Εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν το 2024.

Πηγές: Reuters, Africanews

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Για το Μουσείο η πενθήμερη εργασία

Ο καιρός σήμερα: Ζέστη, αφρικανική σκόνη και ισχυροί άνεμοι

Νεκρή Ελληνίδα στην επαρχία Ουσάκ της Τουρκίας

Εκτροπή κίνησης οχημάτων επί της Αχαρνών, λόγω φωτιάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα