ΑΘΗΝΑ
06:38
|
19.04.2024
Δυσαρέσκεια προκαλεί πλέον σε μεγάλο μέρος των Παλαιστινίων η παραμονή του Μαχμούτ Αμπάς στον προεδρικό θώκο από το 2005.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αίσθηση προκαλούν τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που ανακοινώθηκαν απόψε από τον Χαλίλ Σικάκι, Παλαιστίνιο βετεράνο διευθυντή του Παλαιστινιακού Κέντρου για την Έρευνα και την Πολιτική.

Σε στατιστικό αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.270 ενηλίκων Παλαιστινίων που κλήθηκε να απαντήσει τηλεφωνικά στις ερωτήσεις της δημοσκόπησης μεταξύ 15 και 18 Σεπτέμβρη, το 78% απάντησε πως επιθυμεί την παραίτηση του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούτ Αμπάς. Το ποσοστό δυσαρέσκειας έναντι του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής είναι το υψηλότερο που καταγράφηκε ποτέ από την εκλογή του το 2005.

In this May 12, 2021 file photo, Palestinian President Mahmoud Abbas speaks a meeting of the PLO executive committee and a Fatah Central Committee at the Palestinian Authority headquarters, in the West Bank city of Ramallah. (AP Photo/Majdi Mohammed)

Επιπλέον, το 45% των ερωτηθέντων εξέφρασε προτίμηση για την ισλαμική Χαμάς εκτιμώντας πως είναι πιο κατάλληλη να ηγηθεί του παλαιστινιακού λαού ενώ μόνο το 19% των ερωτηθέντων υποστήριξε την Φατάχ του προέδρου Αμπάς. Ωστόσο , το 28% των ερωτηθέντων δήλωσε πως δεν προτιμά ούτε τη Χαμάς, ούτε τη Φατάχ.

Έκτοτε δεν διεξήχθησαν ποτέ παλαιστινιακές προεδρικές εκλογές ενώ οι βουλευτικές έχουν να πραγματοποιηθούν (με διάφορες δικαιολογίες ή αφορμές) περίπου 15 χρόνια.

Στα μέσα του περασμένου Μάρτη, το ποσοστό αυτό ήταν στο 68% και άρχισε να αυξάνεται περαιτέρω μετά τη δολοφονία του αντιπολιτευόμενου συνδικαλιστή και πολιτευτή Νιζάρ Μπανάτ που επέκρινε συχνά την κυβέρνηση Αμπάς. Ο Μπανάτ δολοφονήθηκε στις αρχές του περασμένου Ιουνίου μετά από άγριο ξυλοδαρμό που υπέστη από μέλη των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας, στο σπίτι του στη Χεβρώνα. Η δολοφονία του συνδικαλιστή προκάλεσε τότε έντονες αντιδράσεις και διαδηλώσεις κατά της Παλαιστινιακής Αρχής.

Στις αρχές Ιουνίου, δημοσκόπηση της ίδιας εταιρίας είχε καταγράψει πως το 53% των Παλαιστινίων προτιμούσε την ισλαμική Χαμάς ως πιο κατάλληλη να ηγηθεί του παλαιστινιακού λαού αντί της Φατάχ (του προέδρου Αμπάς) που είχε ποσοστό υποστήριξης στο 14%.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με… σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα