ΑΘΗΝΑ
04:22
|
19.04.2024
Ο Λιθουανός Υπουργός Άμυνας προέτρεψε τους πολίτες να πετάξουν τα κινέζικα κινητά τους επικαλούμενος ζητήματα ασφαλείας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέο επεισόδιο στον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στην Κίνα και τις δυτικές οικονομίες δημιουργούν οι δηλώσεις του Λιθουανού Υπουργού Άμυνας Μαργκίρις Αμπουκεβίκιους. Ο Υπουργός προειδοποίησε τους πολίτες πως θα πρέπει να πετάξουν όλα τα μοντέλα των κινεζικών εταιρειών Xiaomi και Huawei και να μην αγοράσουν ξανά έξυπνα κινητά τηλέφωνα από αυτές.

Ο Λιθουανός πολιτικός επικαλείται σχετική αναφορά του Εθνικού Κέντρου Κυβερνητικής Ασφάλειας, σύμφωνα με την οποία σε έλεγχο που έγινε σε συσκευές των δύο εταιριών διαπιστώθηκαν ενσωματωμένα λογισμικά λογοκρισίας και προβλήματα ασφαλείας. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αναφορά, το νέο μοντέλο της Xiaomi  Mi 10T 5G βρέθηκε να έχει λογισμικό το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει και να λογοκρίνει φράσεις όπως “Ζήτω το Θιβέτ, “Ζήτω η ανεξαρτησία της Ταϊβάν” και “κίνημα δημοκρατίας”. To μοντέλο της Huawei P40 5G, από την άλλη μεριά, αναφέρεται πως καθοδηγεί μέσω ειδικών εφαρμογών σε διαδικτυακά καταστήματα τρίτων, τα οποία ελέγχονται ως κακόβουλα και προσβεβλημένα από ιούς.

Η απάντηση του εκπροσώπου της Huawei ήταν πως η εταιρεία συμορφώνεται απολύτως με τους νόμους που υφίστανται σε κάθε χώρα όπου επειχειρεί, και ότι διατηρεί σε πρώτο πλάνο την κυβερνοασφάλεια καθώς και την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Από την πλευρά της Χiaomi, εκπρόσωπός της δήλωσε στο BBC πως η εταιρεία του “ουδέποτε περιόρισε ούτε λογόκρινε με οποιονδήποτε τρόπο προσωπικές συμπεριφορές των χρηστών της” και πως δεν θα το κάνει ούτε στο μέλλον.

Υπενθυμίζεται πως η Xiaomi έχει το τελευταίο διάστημα πετύχει μια πολύ μεγάλη δημοφιλία ανάμεσα στους χρήστες παγκόσμια. Τα ιδιαίτερα οικονομικά της μοντέλα πέτυχαν φέτος το δεύτερο εξάμηνο αύξηση των εσόδων της κατά 64%.

ΠΗΓΗ: ΒΒC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με…σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα