ΑΘΗΝΑ
04:14
|
25.04.2024
"Σε όλες εσάς που έχετε γίνει ευάλωτες και σας έχει επιβληθεί η ντροπή επειδή έχετε μήτρα σας λέω: Σας βλέπω. Να έχετε θάρρος".
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αίσθηση προκαλεί διεθνώς η εξομολόγηση της γνωστής ηθοποιούν Ούμα Θέρμαν για την προσωπική της εμπειρία σε σχέση με ένα θέμα που διχάζει εδώ και δεκαετίες τις ΗΠΑ: την άμβλωση.

Με άρθρο της στην εφημερίδα Washington Post, που έχει τον τίτλο “Ο νόμος αμβλώσεων του Τέξας είναι κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την Αμερικανίδα” εξηγεί γιατί αποφάσισε να καταθέσει δημοσίως την προσωπική της εμπειρία. Εξηγεί από την πρώτη στιγμή πως αντιτάσσεται στον απάνθρωπο νόμο της πολιτείας του Τέξας που εξαπολύει διώξεις κατά γυναικών που επιθυμούν να κάνουν άμβλωση, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Uma Thurman Shares “Darkest Secret” in Op-Ed Condemning Texas Abortion Law  – The Hollywood Reporter

Αναφέρει δε πώς και πότε ήρθε αντιμέτωπη με το δίλημμα της άμβλωσης και γιατί πήρε ην απόφαση:

Μπορεί να μην σας ενδιαφέρει η γνώμη μιας ηθοποιού, αλλά μέσα σε αυτή την κατακραυγή νιώθω ότι είναι ευθύνη μου να μπω στην θέση και να σταθώ στο πλευρό αυτών των γυναικών.

Στο τέλος της εφηβείας μου, έμεινα, κατά λάθος, έγκυος από έναν πολύ μεγαλύτερο άνδρα. Ζούσα με μία βαλίτσα στην Ευρώπη, πολύ μακριά από την οικογένειά μου και ήμουν έτοιμη να πιάσω δουλειά. Πάλεψα για να αποφασίσω τι να κάνω. Ήθελα να κρατήσω το μωρό, αλλά πώς;

Η Θέρμαν εξηγεί τελικά πως με τη βοήθεια μίας φίλης της έκανε άμβλωση στη Γερμανία και πως, παρά τον πόνο που ένιωσε, αισθάνθηκε ζεστασιά και ανθρωπιά όταν ο γυναικολόγος της έκανε φιλοφρόνηση για τα όμορφα χέρια της τονίζοντας πως του θυμίζουν εκείνα της κόρης του.

Αυτή η μοναδική χειρονομία ανθρωπιάς έχει μείνει στο μυαλό μου σαν μία από τις πιο συμπονετικές στιγμές που έχω νιώσει στη ζωή μου.

Ήμουν ένας άνθρωπος, ήμουν μία κόρη, ήμουν ένα κορίτσι.

Υπάρχει πολύς πόνος σε αυτή την ιστορία και ήταν το σκοτεινό μυστικό μου μέχρι τώρα. Είμαι 51 ετών και μοιράζομαι την ιστορία αυτή από το σπίτι μου, όπου μεγάλωσα τα τρία μου παιδιά που είναι η υπερηφάνεια και η χαρά μου.

Η ζωή μου υπήρξε εκπληκτική, είχε δυσκολίες, προκλήσεις, απώλειες, φόβο -όπως οι ζωές πολλών γυναικών- αλλά σημαδεύτηκε – όπως και οι δικές τους – από κουράγιο και συμπόνια.

Και συνέχισε:

Δεν μετανιώνω το μονοπάτι που ταξίδεψα. Χειροκροτώ και στηρίζω γυναίκες που κάνουν άλλες επιλογές. Η άμβλωση που έκανα εγώ σαν έφηβη ήταν η πιο δύσκολη απόφαση στη ζωή μου, μία απόφαση που μου έφερε αγωνία και με λυπεί μέχρι σήμερα.

Αλλά ήταν το μονοπάτι σε μία ζωή γεμάτη χαρά και αγάπη. Η επιλογή να μην κρατήσω αυτή την πρώτη εγκυμοσύνη μού επέτρεψε να μεγαλώσω και να γίνω η μητέρα που έπρεπε και ήθελα να γίνω.

Σε ό,τι αφορά τον πρόσφατο νόμο στην πολιτεία του Τέξας που απαγορεύει τις εκτρώσεις, η Θέρμαν επισημαίνει:

Ο νόμος για την έκτρωση στο Τέξας ήρθε σε ισχύ χωρίς καμία αμφισβήτηση από το Ανώτατο Δικαστήριο, κάτι που είναι έδαφος για μία κρίση στα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών στην Αμερική. Αυτός ο νόμος είναι ακόμη ένα εργαλείο διακρίσεων ενάντια στους οικονομικά αδύναμους και συχνά κατά των παρτενέρ τους. Γυναίκες και παιδιά πλούσιων οικογενειών έχουν όλες τις επιλογές του κόσμου, και με μηδαμινό ρίσκο.

Είμαι συγκλονισμένη επίσης γιατί ο νόμος στρέφει τον ένα πολίτη ενάντια στον άλλο πολίτη, δημιουργώντας “νέους εκδικητές” που θα εκμεταλλευτούν αυτές τις γυναίκες που μειονεκτούν. Θα τους αρνηθούν το δικαίωμά τους να μην αποκτήσουν παιδιά όταν δεν είναι ακόμα έτοιμες να τα φροντίσουν, και θα σβήσουν τις ελπίδες του για μια μελλοντική οικογένεια που οι ίδιες θα επιλέξουν.

Για όλες εσάς στις γυναίκες και τα κορίτσια του Τέξας, που φοβάστε ότι θα τραυματιστείτε και θα κυνηγηθείτε από αρπακτικά και “κυνηγούς κεφαλών” –  σε όλες τις γυναίκες που είναι εξοργισμένες γιατί το κράτος έχει δικαίωμα στο σώμα τους και σε όλες εσάς που έχετε γίνει ευάλωτες και σας έχει επιβληθεί η ντροπή επειδή έχετε μήτρα, σας λέω: Σας βλέπω. Να έχετε θάρρος. Είστε όμορφες. Μου θυμίζετε τις κόρες μου.  

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Το Συμβούλιο Επικρατείας απέρριψε αίτηση ανάσχεσης των εργασιών του flyover

ΚΚΕ: Δεν εκφράζει προσωπική άποψη η Φλέσσα για τα Τέμπη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα