ΑΘΗΝΑ
06:57
|
19.04.2024
Την παραίτησή του υπέβαλε ο ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης Μπάιντεν, καταγγέλλοντας την παραβίαση των δικαιωμάτων των μεταναστών στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την παραίτησή του υπέβαλε ο ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης Μπάιντεν στην Αϊτή, Ντάνιελ Φουτ, ο οποίος κατήγγειλε την παραβίαση των δικαιωμάτων των μεταναστών στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό στο Τέξας, όπου έφιπποι συνοριοφύλακες κινήθηκαν εναντίον τους στον ποταμό Ρίο Γκράντε.

Ο καταυλισμός, όπου πριν από λίγες ημέρες βρίσκονταν περισσότεροι από 14.000 μετανάστες στα σύνορα του Τέξας, το πρωί της Πέμπτης σήμερα ήταν σχεδόν άδειος, ενώ στην άλλη πλευρά των συνόρων, απέναντι από το ποτάμι στο Μεξικό, οι μετανάστες ξύπνησαν περικυκλωμένοι από τις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ ελικόπτερο πετούσε από πάνω τους.

Η αμερικανική και η μεξικανική κυβέρνηση προσπαθούν μέρες τώρα να δώσουν τέρμα στην κρίση στα σύνορα, εξαιτίας της οποίας υπέβαλε την παραίτησή του ο ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης Μπάιντεν στην Αϊτή, καταγγέλλοντας τις «απάνθρωπες» μεγάλης κλίμακας απελάσεις Αϊτινών μεταναστών.

Ωστόσο, στο Μεξικό, τα ξημερώματα οι μετανάστες βρέθηκαν μπροστά σε μεγάλα φορτηγά της αστυνομίας, με τους Μεξικάνους στρατιώτες να προσπαθούν να τους σπρώξουν προς το αμερικανικό έδαφος, μέσα από το πέρασμα που οι ίδιοι οι μετανάστες χρησιμοποιούσαν τις προηγούμενες ημέρες.

Στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση, μετά και τις σφοδρές αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τα γεγονότα στον Ρίο Γκράντε,  προσπαθεί να αδειάσει τον καταυλισμό που βρίσκεται από τη δική της πλευρά των συνόρων, επιτρέποντας στους μετανάστες να φύγουν από εκεί υπό τον όρο ότι θα παρουσιαστούν εγκαίρως στις αρχές ώστε να απελαθούν στην πατρίδα τους. Το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας έχει μεταφέρει περισσότερους από 35.000 ανθρώπους στις πόλεις Ελ Πάσο, Λαρέντο, Τουσόν, Αριζόνα. 

Η παραίτηση Φουτ

Στο μεταξύ, στην επιστολή παραίτησής του ο ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης Μπάιντεν στην Αϊτή, Ντάνιελ Φουτ, σημειώνει τη «βαθιά απογοήτευσή του και εκφράζει τη λύπη του σε όσους ζητούν κρίσιμες αλλαγές».

«Αρνούμαι να συνδεθώ με την αμερικανική απάνθρωπη, αντιπαραγωγική απόφαση να απελαθούν χιλιάδες Αϊτινοί πρόσφυγες και μετανάστες στην Αϊτή, μια χώρα όπου έχουμε στείλει στρατιώτες για να προστατέψουν τους πολίτες από τις ένοπλες εγκληματικές ομάδες», προσθέτει. «Η πολιτική μας έναντι της Αϊτής είναι βαθιά προβληματική και οι συστάσεις μου αγνοήθηκαν και απορρίφθηκαν, όταν δεν παραποιήθηκαν».

Ο Φουτ, διπλωμάτης καριέρας, έχει εκφράσει την αντίρρησή του στην αδράνεια της Ουάσιγκτον για το ζήτημα της Αϊτής, ενώ τόνισε ότι οι Αμερικανοί συνοριοφύλακες παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των Αϊτινών μεταναστών.

Η παραίτησή του χαιρετίστηκε από τον υπουργό Εκλογών της Αϊτής, Ματίας Πιερ, ο οποίος δήλωσε ότι «πρώτη φορά βλέπει Αμερικανό διπλωμάτη να πηγαίνει κόντρα στη θέληση της αμερικανικής κυβέρνησης». «Το χαιρετίζω αυτό», είπε και κάλεσε τις ΗΠΑ να βελτιώσει τη συμπεριφορά της προς τους πρόσφυγες και μετανάστες, εκφράζοντας την απορία γιατί έχει επικεντρωθεί μόνο στην πολιτική απελάσεων.

Πηγές: Axios

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με… σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα