ΑΘΗΝΑ
23:17
|
16.10.2021
Ο μουλά Ν. Τουραμπί, υπεύθυνος για το σωφρονιστικό σύστημα, δήλωσε ότι θα επαναληφθούν στο Αφγανιστάν εκτελέσεις και ακρωτηριασμοί.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο διαβόητος πρώην επικεφαλής της θρησκευτικής αστυνομίας των Ταλιμπάν δήλωσε ότι θα επαναληφθούν στο Αφγανιστάν ακραίες τιμωρίες, όπως εκτελέσεις και ακρωτηριασμοί.

Ο μουλά Νουραντίν Τουραμπί, υπεύθυνος πια για το σωφρονιστικό σύστημα, δήλωσε χθες (Πέμπτη, 23/9) στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press ότι οι ακρωτηριασμοί ήταν «απαραίτητοι για την ασφάλεια». 

Συγκεκριμένα φέρεται να προέβη στην εξής ανατριχιαστική δήλωση: «Το κόψιμο των χεριών είναι πολύ απαραίτητο για την ασφάλεια», συμπληρώνοντας μάλιστα πως «είχε αποτρεπτικό αποτέλεσμα». 

Ταυτόχρονα, απέρριψε την οργή για τις δημόσιες εκτελέσεις στο παρελθόν λέγοντας: «Όλοι μας επέκριναν για τις τιμωρίες στο στάδιο, αλλά ποτέ δεν είπαμε τίποτα για τους νόμους και τις ποινές τους». 

«Κανείς δεν θα μας πει ποιοι πρέπει να είναι οι νόμοι μας. Θα ακολουθήσουμε το Ισλάμ και θα θέσουμε τους νόμους μας για το Κοράνι», πρόσθεσε. Διευκρίνισε ωστόσο πως καλό είναι αυτές οι εκτελέσεις να μην επιβάλλονται δημόσια, όπως συνέβαινε υπό την προηγούμενη διακυβέρνηση των Ταλιμπάν τη δεκαετία του 1990.

Διαδήλωση υπέρ της αποδέσμευσης κεφαλαίων που παρακρατούν οι ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ, σήμερα εκατοντάδες Αφγανοί που θεωρούνται φιλικοί προς το νέο ισλαμιστικό καθεστώς των Ταλιμπάν διαδήλωσαν ζητώντας την αποδέσμευση των αποθεμάτων ύψους 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων της κεντρικής αφγανικής τράπεζας που είναι τοποθετημένα σε χρυσό, επενδύσεις και ξένα νομίσματα που βρίσκονται στις ΗΠΑ και παρακρατούνται από τις αμερικανικές αρχές.

Οι διαδηλωτές έφεραν πλακάτ με συνθήματα όπως «δεν θα πληρώσουμε την ήττα των ΗΠΑ» και «αποδεσμεύστε τα κεφάλαια», γραμμένα μάλιστα και στην αγγλική γλώσσα.

«Θέλουμε να ξεπαγώσουν τα λεφτά, είναι αφγανικά αυτά τα λεφτά» είπε ο Νουραντίν Τζαλαλί, μέλος της Αφγανικής Μουσουλμανικής Ένωσης της Νεολαίας (NAJM), οργάνωσης που θεωρείται φιλική προς τους Ταλιμπάν.

Θετικά διακείμενος προς τις απαιτήσεις των διαδηλωτών εμφανίστηκε από Twitter ο Σουχαίλ Σαχίν, επίσημος εκπρόσωπος της ισλαμιστικής οργάνωσης που κυβερνά το Αφγανιστάν, κάνοντας μεταξύ άλλων λόγο για «δύσκολη οικονομική κατάσταση» και κάνοντας έκκληση για «άμεση ανάγκη αποδέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων της χώρας μας».

Πηγές: Reuters, Associated Press

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τέξας: Πυροβολισμοί κατά αστυνομικών έξω από κλαμπ

Ρωσία: Δεκαοκτώ νεκροί από νοθευμένο αλκοόλ

Ιταλία: «Διακόσιες χιλιάδες πολίτες» πήραν μέρος στην κινητοποίησή

Εσωτερική έρευνα στο Facebook για λογοκρισία φιλοπαλαιστινιακού περιεχομένου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα