ΑΘΗΝΑ
12:46
|
26.04.2024
Σήμερα κρίνεται η πιθανή έκδοση του ευρωβουλευτή και πρώην προέδρου της Καταλονίας στην Ισπανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνελήφθη στη Σαρδηνία της Ιταλίας ο ευρωβουλευτής και πρώην πρόεδρος της περιφεριακής κυβέρνησης της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόν, ο οποίος ζει εξόριστος στο Βέλγιο από το 2017 μετά την απόπειρα ανεξαρτησίας της Καταλονίας εκείνη τη χρονιά.

“Ο πρόεδρος Πουτζδεμόν συνελήφθη κατά την άφιξή του στη Σαρδηνία, όπου είχε πάει με την ιδιότητα του ευρωβουλευτή”, τόνισε ο δικηγόρος του Γκονζάλο Μπόγε μέσω Twitter, διευκρινίζοντας πως η σύλληψή του έγινε δυνάμει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που είχε εκδοθεί τη 14η Οκτωβρίου 2019. Την πληροφορία επιβεβαίωσε το γραφείο του Κάρλες Πουτζδεμόν.

Τον Μάρτιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφαίρεσε από τον Καταλανό ηγέτη την ασυλία που απολάμβανε από το 2019.

Η ισπανική δικαιοσύνη κατηγορεί τον αυτονομιστή ηγέτη για ανταρσία, καθώς διατείνεται πως συνέβαλε στην οργάνωση του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία το 2017 που κηρύχθηκε παράνομο από τα ισπανικά δικαστήρια.

Σύμφωνα με το γραφείο του, ο Κάρλες Πουτζδεμόν ταξίδεψε χθες στο Αλγκέρο από τις Βρυξέλλες προκειμένου να επισκεφθεί τη διεθνή έκθεση Adifolk, να συναντηθεί με τον περιφερειάρχη της Σαρδηνίας και άλλους. “Όταν αφίχθη στο αεροδρόμιο του Αλγκέρο τον σταμάτησε η ιταλική συνοριοφυλακή” και σήμερα θα προσαχθεί “ενώπιον Eφετείου” που “είναι αρμόδιο για να αποφασίσει εάν θα αφεθεί ελεύθερος ή θα εκδοθεί” στην Ισπανία, κατά την ίδια πηγή.

Ο νέος πρόεδρος της Καταλονίας, Πέρε Αραγονές, καταδίκασε τη σύλληψη Πουτζδεμόν κάνοντας λόγο για “δίωξη”.  “Καταδικάζουμε αυτή τη δίωξη και δικαστική καταστολή. Πρέπει να σταματήσει”, σχολίασε στο Twitter ο επικεφαλής της νέας περιφεριακής κυβέρνησης της Καταλονίας.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Ισπανίας εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: “Η σύλληψη του κ. Πουτζδεμόν είναι σύμφωνη με μια εν εξελίξει δικαστική διαδικασία, η οποία εφαρμόζεται σε κάθε πολίτη της ΕΕ που οφείλει να λογοδοτήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης. Οφείλει να αποδεχθεί τις ενέργειες της Δικαιοσύνης όπως κάθε άλλος πολίτης”.

Με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σοϊγκού: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να αλλάξουν τις ισορροπίες στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Κινητοποίηση φοιτητών έξω από τα γραφεία της CVC

Σάντερς προς Νετανιάχου: «Δεν είναι αντισημιτισμός να λέει κανείς ότι έχετε σκοτώσει 34.000 Παλαιστίνιους»

Ιερώνυμος: Δεν κάνουμε ούτε αυτό που θα μας πει ο κ. Βελόπουλος, ούτε άλλος πολιτικός

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα