ΑΘΗΝΑ
02:28
|
27.04.2024
Οι παράνομες επαναπροωθήσεις της Πολωνίας στα σύνορα με τη Λευκορωσία – Πρόσφυγες και μετανάστες πεθαίνουν από το κρύο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Κάθε μέρα μπαίνουμε στην Πολωνία και μας στέλνουν ξανά πίσω”. Ο ανταποκριτής του BBC Europe, Νικ Μπικ, ταξίδεψε στο ανατολικό άκρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα σύνορα της Πολωνίας με τη Λευκορωσία, όπου άγνωστος αριθμός μεταναστών και προσφύγων βρίσκεται παγιδευμένος κατά μήκος των συνόρων χωρίς στέγη, με περιορισμένη πρόσβαση σε τροφή, νερό χωρίς νομική υποστήριξη και με τις θερμοκρασίες να πέφτουν υπό του μηδενός κάθε βράδυ. Μέχρι στιγμής υπάρχουν πληροφορίες για τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς.

Η Πολωνία, η Λετονία και η Λιθουανία, όλες κράτη μέλη της ΕΕ, θωράκισαν τα σύνορά τους κηρύσσοντας κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς χιλιάδες άνθρωποι επιχειρούν καθημερινά να εισέλθουν παράτυπα από τη Λευκορωσία. Κατηγορούν, επίσης, τον πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, για εργαλειοποίηση της μεταναστευτικής κρίσης ως απάντηση στις κυρώσεις που έχει επιβάλλει η ΕΕ στη χώρα του. Η Πολωνία έχει απαγορεύσει την πρόσβαση δημοσιογράφων και μελών μη κυβερνητικών οργανώσεων στα σύνορά της.

“Οι Λευκορώσοι συνοριοφύλακες μας ξυλοκοπούν και μας ωθούν προς την Πολωνία. Οι Πολωνοί συνοριοφύλακες μας πιάνουν, μας δέρνουν και μας ξαναστέλνουν πίσω στη Λευκορωσία”, λέει στην κάμερα του BBC ένας μετανάστης από τη Νιγηρία.“Μας απείλησαν ακόμα και με προειδοποιητικές βολές. Φοβηθήκαμε, δεν θέλουμε να μας σκοτώσουν”. Ο 21χρονος Μαγκελάν από το Καμερούν εξηγεί πώς οι Λευκορώσοι συνοριοφύλακες τους οδηγούν προς την Πολωνία. “Μας μαζεύουν το βράδυ. Παρακολουθούν τις κινήσεις των Πολωνών και μας λένε: ‘Από εδώ δεν έχει αστυνομία. Μπείτε’. Εάν οι Πολωνοί μας δουν, μας γυρίζουν αμέσως πίσω”. Αυτό συμβαίνει εδώ και τουλάχιστον τρεις εβδομάδες στα σύνορα της ΕΕ.

Βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές της Λευκορωσίας δείχνει μια νεκρή γυναίκα από το Ιράκ εντός των συνόρων τους. Την ίδια ημέρα εκτιμάται ότι πέθαναν άλλοι τρεις άνθρωποι στο ίδιο σημείο. Ο Εβγκένι Όμες, αξιωματούχος της λευκορωσικής συνοριοφυλακής, υποστήριξε μιλώντας στο πρακτορείο Belta ότι υπάρχουν “προφανείς ενδείξεις” ότι κάποιοι “έσυραν” το πτώμα της γυναίκας από την πλευρά των πολωνικών συνόρων. Σύμφωνα πάντα με το Belta, ο σύζυγος της γυναίκας είπε ότι Πολωνοί συνοριοφύλακες τους οδήγησαν στα σύνορα, παρά τη θέλησή τους και ενώ ήταν ξυπόλυτοι, απειλώντας τους.

Το κοινοβούλιο της Πολωνίας έχει εγκρίνει τις επαναπροωθήσεις των μεταναστών παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια παράνομη ενέργεια σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

“Σχεδιάζουμε τη βελτίωση συγκεκριμένων διαδικασιών που θα επιταχύνουν τη διαδικασία αίτησης για άσυλο. Και αυτό για να απαντήσουμε σε όσα συμβαίνουν τώρα στα σύνορα. Ως κράτος μέλος της Ένωσης πρέπει να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας, δηλαδή να προστατεύσουμε τα σύνορα της Πολωνίας και τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης. Το ίδιο κάνουν οι γείτονές μας στη Λιθουανία και στη Λετονία”, είχε δηλώσει στο Euronews ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της Πολωνίας, Μπαρτόζ Γκροντέτσκι.

Η Πολωνία ανακοίνωσε ότι θα ποινικοποιήσει την παράνομη είσοδο στο έδαφός της, γεγονός που θα κάνει ακόμα πιο δύσκολη την παροχή ασύλου. Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, κάνει λόγο για “οργανωμένη επίθεση εναντίον των συνόρων της χώρας του”. “Δεν θα υποχωρήσουμε, δεν θα υποκύψουμε στον εκβιασμό”, τόνισε αφήνοντας αιχμές κατά του Λουκασένκο.

“Δεν έχουμε ιδέα πόσοι άνθρωποι βρίσκονται στο δάσος. Οι πολιτικοί παίζουν πολιτικά παιχνίδια, αλλά εμείς βλέπουμε ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια και διεθνή προστασία. Δεν πρέπει να γυρίσουν στις πατρίδες γιατί εκεί κινδυνεύουν”, δήλωσε στο BBC η Μάρτα Γκορτσίνσκα, δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων που μαζί με άλλα μέλη ΜΚΟ βοηθούν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες να συμπληρώσουν τις αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου. “Το ανησυχητικό είναι ότι κανείς στον κόσμο δεν γνωρίζει και δεν ασχολείται με αυτήν την ανθρωπιστική κρίση στην άκρη της ΕΕ”, σχολιάζει ο Νικ Μπικ του BBC.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα