ΑΘΗΝΑ
23:06
|
13.08.2022
Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι κινήσεις της Τουρκίας και η επόμενη συνάντηση στην Αθήνα τέθηκαν επί τάπητος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ πραγματοποιήθηκε η νέα τριμερής σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Νίκου Δένδια, Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη και Αιγύπτου,Σάμεχ Σούκρι.

Κατά την τριμερή συνάντηση συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα των τριών χωρών στην μεταξύ τους συνεργασία, επισημάνθηκε η ανάγκη δημιουργίας μόνιμης γραμματείας που θα αναλάβει την προώθηση και εφαρμογή των αποφάσεων των Συνόδων Κορυφής και αποφασίστηκε ο προγραμματισμός της επόμενης συνάντησής τους στην Ελλάδα τον Οκτώβριο.

Οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν τη στάση της Τουρκίας και τον ρόλο της στην Λιβύη και οι τελευταίες εξελίξεις σε Συρία και Ιράκ.

Τι είπαν κατ’ιδίαν Δένδιας-Σούκρι

Πριν την τριμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών που είναι η όγδοη από το 2014, προηγήθηκε η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι.

Εικόνα

Οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για την συμπεριφορά της Τουρκίας στην ευρύτερη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου καθώς και επίσης και για τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών μάλιστα φέρεται πως εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τη στήριξη που παρέχουν η Ελλάδα και η Κύπρος στο πλαίσιο της ΕΕ.

Ειδικότερα, ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε αναλυτικά στις παραβατικές ενέργειες της Τουρκίας, φέρνοντας ως παράδειγμα την πλέον πρόσφατη, κατά την οποία σκάφη του τουρκικού λιμενικού κινήθηκαν ιδιαίτερα απειλητικά εναντίον σκαφών του ελληνικού λιμενικού.

Από την πλευρά του, ο Αιγύπτιος υπουργός αναφέρθηκε στον δεύτερο γύρο των επαφών μεταξύ του αιγυπτιακού και του τουρκικού ΥΠΕΞ και ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους δεν υπάρχει προοπτική εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Όπως τόνισε, ένας βασικός όρος για την εξομάλυνση των σχέσεων είναι η παύση της επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γαλλία εφαρμόζει περιορισμούς έκδοσης βίζας στους πρώην υπουργούς του Μαρόκου

Ποιοι θέλουν πυρηνική καταστροφή στην Ουκρανία; Ο ρόλος της Μαύρης Διεθνούς

37 παιδιά σκοτώθηκαν από το Ισραήλ μέχρι στιγμής φέτος

Προειδοποίηση Μόσχας προς Ουάσινγκτον για περίπτωση κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα