ΑΘΗΝΑ
13:17
|
19.04.2024
Αφγανοί πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στο Πακιστάν περιμένουν να αναγνωριστεί η δυσχερής τους κατάσταση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την έντονη απογοήτευσή τους για την έλλειψη διεθνούς υποστήριξης εκφράζουν Αφγανοί πρόσφυγες, και κυρίως γυναίκες, που κατάφεραν να φύγουν από την κατειλημμένη από τους Ταλιμπάν χώρα και έχουν πλέον εγλωβιστεί στο Πακιστάν, με την ελπίδα ότι θα τους δοθεί άσυλο από τη Γαλλία και ο κόσμος θα αναγνωρίσει την ευαλωτότητά τους. 

«Οι γυναίκες δημοσιογράφοι είναι ακόμη πιο ευάλωτες, δεν μπορούν να εργαστούν πια. Δεν υπάρχει κανείς να τις βοηθήσει» δήλωσε μιλώντας στο France24 μια Αφγανή δημοσιογράφος που έχει πλέον καταφύγει στο Ισλαμαμπάντ. «Όταν έχουν ξοδέψει όλες τους τις οικονομίες, πώς θα τα καταφέρουν; Οι άντρες μπορούν πάντα να τα καταφέρουν. Αλλά μια ανεξάρτητη γυναίκα, τι μπορεί να κάνει, πού μπορεί να πάει;»

Υπενθυμίζεται ότι μετά την κατάληψη της Καμπούλ τον Αύγουστο, περισσότεροι από 120.000 Αφγανοί απομακρύνθηκαν μέσω αέρος από τις ΗΠΑ, ενώ 2.500 ακόμη άτομα εγκατέλειψαν το Αφγανιστάν μέσα σε μόλις μία εβδομάδα μετά την έναρξη των επιχειρήσεων εκκένωσης, με τη βοήθεια της Γαλλίας.

Ωστόσο, μετά την αποχώρηση και του τελευταίου μέλους του αμερικανικού στρατού από τη χώρα στις 30 Αυγούστου, εκατοντάδες Αφγανοί που ελπίζουν να τους αποδοθεί άσυλο στη Γαλλία έχουν μείνει εγκλωβισμένοι στο Αφγανιστάν, ενώ οι πιο τυχεροί, που κατάφεραν να φτάσουν στο Πακιστάν μέσω των χερσαίων συνόρων αναμένουν αγωνιωδώς από τη Γαλλία να τους παράσχει άσυλο, με την αίσθηση ότι ο κόσμος έχει ήδη ξεχάσει την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει. 

«Αυτό δεν είναι το σπίτι μου, εδώ είμαι κρυμμένη.  Μου λείπει πολύ η παλιά μου ζωή. Μου λείπει να ξυπνάω το πρωί και να πηγαίνω στη δουλειά. Τα παιδιά μου είναι κλεισμένα στο σπίτι, ενώ τα άλλα παιδιά είναι έξω αυτή τη στιγμή και παίζουν ποδόσφαιρο» ανέφερε στο ίδιο μέσο μια Αφγανή ποιήτρια που έχει επίσης αυτοεξοριστεί στο Πακιστάν. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Φτηνά, θυμωμένα, αποτελεσματικά»: Πώς τα επίγεια μη επανδρωμένα σκάφη ενσωματώθηκαν στη ζώνη του πολέμου

Εκλογές στην Ινδία: Στις κάλπες από σήμερα και μέχρι την 1η Ιουνίου

Πρόστιμα 1.480.000 εκατ. ευρώ σε JYSK, Leroy Merlin, Πλαίσιο-Πλασματικές εκπτώσεις

Κακοκαιρία: Στη Θεσσαλία προληπτικά ο Κικίλιας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα