ΑΘΗΝΑ
03:34
|
20.04.2024
Με πάνω από 100 παραιτήσεις απάντησαν τα μέλη του Ennahdha στην αδυναμία του κόμματος να αντιδράσει στις αντισυνταγματικές κινήσεις του προέδρου της χώρας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περισσότερα από 100 εξέχοντα μέλη του ισλαμιστικού κόμματος Ennahdha της Τυνησίας υπέβαλαν την παραίτησή τους το Σάββατο, καταγγέλλοντας την αδυναμία του κόμματος να σχηματίσει ενιαίο μέτωπο ενάντια στις πραξικοπηματικές ενέργειες του προέδρου της χώρας Καΐς Σαγέντ (Kais Saied). 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Al Jazeera, οι 113 ανώτεροι αξιωματικοί του μεγαλύτερου κόμματος της Τυνησίας, μεταξύ των οποίων οκτώ βουλευτές και αρκετοί πρώην υπουργοί, ανακοίνωσαν ότι παραιτήθηκαν λόγω της αποτυχίας του κόμματος να αντιμετωπίσει αυτό που οι ίδιοι αποκαλούν ως «κίνδυνο επικείμενης τυραννίας».

Σημειώνεται ότι βάσει του τελευταίου προεδρικού διατάγματος που ήρθε στο φως της δημοσιότητας την Τετάρτη μέσω της επίσημης εφημερίδας της Τυνησίας όπου δημοσιεύονται όλοι οι νόμοι, ο πρόεδρος της χώρας έχει στο εξής το δικαίωμα να νομθετεί μέσω προεδρικών διαταγμάτων και να καθορίζει την κρατική πολιτική, επιβεβαιώνοντας στην πράξη την ανακοίνωση της προεδρίας ότι ο Σαγέντ έχει αναλάβει πάνω του τις εκτελεστικές εξουσίες της χώρας, αγνοώντας συνταγματικές διατάξεις και επεμβαίνοντας στο πολιτικό σύστημα της Τυνησίας εις βάρος της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου.

«Δεν έχω άλλη επιλογή», ​​ ανέφερε σε ανάρτησή του στο facebook ο πρώην υπουργός Υγείας, Αμπντελατίφ Μέκι (Abdellatif Mekki), συμπληρώνοντας κατά το δημοσίευμα του Al Jazeera πως ήταν πολύ λυπημένος για την εξέλιξη, αλλά θεώρησε την απόφαση της παραίτησης αναπόφευκτη, καθώς «πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πραξικόπημα για χάρη της Τυνησίας».

Ορισμένοι αξιωματούχοι του Ennahdha ζήτησαν την παραίτηση του ηγέτη του κόμματος και προέδρου του κοινοβουλίου, Ρασίντ Γκανουσί (Rached Ghannouchi), λόγω της στάσης που κράτησε ως πρόεδρος του κόμματος απέναντι στην πολιτική κρίση. Παρά το γεγονός ότι ο Γκανουσί επέμεινε ότι οι αποφάσεις του Σαγιέντ στις 25 Ιουλίου περί διάλυσης του κοινοβουλίου και αποπομπής του πρωθυπουργού, ταυτόχρονα με την ανάληψη της εκτελεστικής εξουσίας από τον ίδιο, είναι αντισυνταγματικές, υιοθέτησε ταυτόχρονα μια συμβιβαστική προσέγγιση, αφού κάλεσε τον πρόεδρο της χώρας να αναστείλει απλώς τις αποφάσεις που έλαβε. Επισημαίνεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2020, 100 μέλη του Ennahdha ήταν αντίθετα στην υποψηφιότητα του Γκανουσί, ως αρχηγού του κόμματος του οποίου ηγείται από το 1991, για τρίτη θητεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την 25η Ιουλίου, Γκανουσί είχε καλέσει τους βουλευτές και τους υποστηρικτές του να πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία έξω από το κοινοβούλιο καταγγέλλοντας το «πραξικόπημα» του προέδρου, ωστόσο λόγω της χαμηλής συμμετοχής στη συνέχεια διατήρησε σαφώς πιο μετριοπαθή στάση, με τον Σαγιέντ να ισχυρίζεται από την πλευρά του ότι αντισυνταγματικές του κινήσεις ήταν απαραίτητες για τον τερματισμό της κυβερνητικής κακοδιαχείρισης της πανδημίας, την αντιμετώπιση της οιικονομικής στασιμότητας της χώρας και της πολιτικής διαμάχης.

«Θεωρώ ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη κρίση που έχει ζήσει το κόμμα» δήλωσε αναφερόμενος στις παραιτήσεις ο Ραμπέμπ Αλουί (Rabeb Aloui) ανεξάρτητος δημοσιογράφος στην Τύνιδα. Ο ίδιος σημείωσε ότι «ήταν αναμενόμενο από τότε που άρχισαν οι εντάσεις πριν από ένα χρόνο», προσθέτοντας ωστόσο ότι η έκταση των αντιδράσεων αιφνιδίασε πολλούς παρατηρητές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα