ΑΘΗΝΑ
08:06
|
18.05.2024
Μεγάλη κινητοποίηση σερβικών πολεμικών οχημάτων παρατηρείται από χθες στα σύνορα με την αποσχισμένη περιοχή του Κοσόβου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μεγάλος αριθμός από τανκς και άλλα μεγάλα πολεμικά οχήματα κινούνται από τις σερβικές δυνάμεις προς τα σύνορα με το Κόσοβο από χθες το μεσημέρι. Τα μεγάλα, πλήρως εξοπλισμένα, οχήματα συνοδεύονται από περιπολικά της σερβικής στρατιωτικής αστυνομίας.

Η ένταση ανάμεσα στη Σερβία και την αποσχισθείσα περιοχή ξέσπασε μετά από την απόφαση της Πρίστινα να απαγορεύσει στα σύνορά της την είσοδο αυτοκινήτων με σερβικές πινακίδες. Οι ιδιοκτήτες τους είναι πλέον υποχρεωμένοι, προκειμένου να εισέλθουν στην επικράτεια του Κοσόβου, να αλλάξουν τις πινακίδες τους στους σταθμούς των συνόρων, πληρώνοντας 5 ευρώ για να λάβουν νέες πινακίδες “Δημοκρατίας του Κόσοβου” που θα μπορούν να χρησιμοποιούν εντός της χώρας για 60 μέρες. Την ίδια στιγμή, η αστυνομία του Κόσοβου έχει κατασχέσει πολλές σερβικές πινακίδες από αυτοκίνητα εντός της επικράτειάς της, και κυρίως στις βόρειες επαρχίες όπου ζουν πολλοί Σέρβοι.

Η συγκεκριμένη κίνηση της Πρίστινα, όμως, έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις και από τους σρρβικούς πληθυσμούς του βορρά. Από τη Δευτέρα, που ξεκίνησε το μέτρο, υπάρχουν πολλές συγκεμτρώσεις ανθρώπων στα συνοριακά περάσματα που αμφισβητούν τις αστυνομικές αρχές και την εφαρμογή των νέων κανόνων.

Η περιοχή του Κοσόβου, όπου κυριαρχούν εθνικά οι Αλβανόφωνοι, αποσχίστηκε από τη Σερβία κατά τη διάρκεια των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών του 1999, ενώ διακήρυξε επίσημα την ανεξαρτησία του το 2008. Αναγνωρίστηκε από περίπου τα μισά κράτη μέλη του ΟΗΕ. Ανάμεσα στις χώρες που αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν την κυριαρχία του ήταν η Ρωσία, η Κίνα και η Ινδία.

ΠΗΓΗ: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο καιρός σήμερα: Σκόνη, ζέστη και λασποβροχές

Ξεκινά αύριο το συνέδριο για το υπαρξιακό πρόβλημα της Ελλάδας

Κατεδάφισαν στο Κίεβο ναό της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας

Στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ η ορφανή αρκουδίτσα Μάρθα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα