ΑΘΗΝΑ
14:37
|
11.08.2022
Σκηνές για τη φιλοξενία έως και 2.500 ατόμων ώστε να εξυπηρετηθούν οι άμεσες ανάγκες στέγασης των σεισμοπλήκτων ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην άμεση εγκατάσταση εκατοντάδων σκηνών με δυνατότητα φιλοξενίας περίπου 2.500 ανθρώπων ώστε να εξυπηρετηθούν οι οικογένειες σεισμοπλήκτων που δεν θα μπορέσουν απόψε και για αρκετές μέρες ή και βδομάδες να ξαναμπούν στα σπίτια τους ανακοίνωσε το απόγευμα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, που βρίσκεται στο Ηράκλειο.

“Η προσπάθεια είναι να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο που θα μείνει εκτός σπιτιών. Θα προσφέρουμε στέγη και τροφή έτσι ώστε κανείς να μην βρεθεί σε δύσκολη θέση” διαβεβαίωσε ο υπουργός.

Ο Στυλιανίδης ανήγγειλε ότι μετά τον πρωινό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ με επίκεντρο κοντά στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου κηρύχθηκε η ευρύτερη περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Διαβεβαίωσε ότι σύντομα θα ξεκινήσουν περιοδείες κλιμακίων ειδικών στην ευρύτερη περιοχή επειδή τα προβλήματα είναι περισσότερα, μιας που τα εκεί σπίτια ήταν πιο παλιά και δεν είχαν ενταχθεί σε αντισεισμικό κώδικα.

Εικόνα

‘Ήδη από νωρίς το απόγευμα στο Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου στήθηκαν οι πρώτες τέντες για την φιλοξενεία ηλικιωμένων σεισμόπληκτων που μεταφέρθηκαν στο σημείο από τους εργαζόμενους του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι.

Ένας 65χρονος εργάτης νεκρός και τουλάχιστον 12 τραυματίες

Ο Στυλιανίδης αναφερόμενος στον αριθμό τραυματιών είπε πως είναι τουλάχιστον 12 και πως δεν έχουν κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Διαβεβαίωσε πως θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας τους.

Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί πως ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε σύμφωνα με τις πληροφορίες της ιστοσελίδας Cretapost.gr το θάνατο του 65χρονου βιοπαλαιστή εργάτη Ιάκωβου Τζαγκαράκη.

apeg

Ο Τζαγκαράκης εργαζόταν στον ναό όταν κατέρρευσε λόγω του ισχυρού σεισμού ο τρούλος.

Εικόνα

Λέκκας: Μην μπαίνετε σε σπίτια με οποιαδήποτε ζημιά!

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, έδωσε οδηγίες στους κατοίκους του Ηρακλείου.

Όπως τόνισε, τα κτίρια διαχωρίζονται σε δυο βασικές κατηγορίες: εκείνα που έχουν ανεγερθεί μέχρι το 1970 χωρίς τις προβλέψεις των νέων αντισεισμικών κανονισμών και εκείνα μετά το 1985, τα οποία πληρούν τις αντισεισμικές προδιαγραφές του νέου κανονισμού.

Εικόνα

Ο γενικός κανόνας που έδωσε ο Ευθύμης Λέκκας είναι πως στα παλιά κτίρια, εφόσον υπάρχουν ζημιές δεν πρέπει να μείνουν οι κάτοικοι μέχρι την αποτίμηση των ζημιών. Το ίδιο και για νεώτερα που εμφανίζουν ζημιές κατά την πρώτη μέρα. Στα νεώτερα, μετά το 1985 αν δεν έχουν ζημιές μπορούν να παραμείνουν οι κάτοικοι τους.

Στο μεταξύ, προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 έλαβαν στα κινητά τους τηλέφωνα οι κάτοικοι της Π.Ε Ηρακλείου με την προτροπή να μην μπαίνουν σε κτίρια που έχουν την οποιανδήποτε ζημιά από το σεισμό και να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Επίσης τους ζητείται να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών όπως επίσης να λάβουν πληροφορίες από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Αυξημένες αστυνομικές περιπολίες για αποφυγή λεηλασιών

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Αστυνομικό Τμήμα Αρκαλοχωρίου, από πλευράς της Αστυνομικής Διεύθυνσης ελήφθη η απόφαση για αυξημένες περιπολίες στην περιοχή ώστε να αποφευχθούν περιπτώσεις λεηλασιών σε σπίτια που δεν θα κατοικηθούν από το απόγευμα και καθόλη τη διάρκεια της νύχτας.

Εικόνα

Κλειστοί οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα σχολεία Α’βάθμιας και Β’βάθμιας εκπαίδευσης στην Π.Ε Ηρακλείου

Την αναστολή λειτουργίας των δημοτικών και ιδιωτικών βρεφονηπιακών σταθμών καθώς επίσης των δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων στην Π.Ε Ηρακλείου ανακοίνωσε το μεσημέρι ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Συριγωτάκης.

Η απόφαση ελήφθη με βάση την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που προέκυψε ως αποτέλεσμα της ισχυρής σεισμικής δόνησης. Επίσης τέθηκε άμεσα η απόφαση ελέγχου της στατικότητας των σχολικών κτιρίων λόγω και των συνεχών μετασεισμών που σημειώνονται στο νομό Ηρακλείου.

Εϊναι χαρακτηριστικό ότι από τα 380 δημοτικά του νομού Ηρακλείου, από τα πρώτα 85 που έδωσαν στοιχεία για την κατάσταση των κτηρίων, τα 48 δηλώνουν σοβαρές ζημιές. Σε αυτά δεν υπολογίζονται καν τα σχολεία των δήμων Μινώα Πεδιάδος και Αρχανών-Αστερουσίων που επλήγησαν σφοδρά και στα οποία δεν έχουν καταγραφεί ακόμα οι ζημιές….

Παρέμβαση κλιμακίου της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ στο Αρκαλοχώρι

Το μεσημέρι, σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα politikakritis.gr μετέβη στο Αρκαλοχώρι κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο Κρήτης με την «Λαϊκή Συσπείρωση».

Το κλιμάκιο αφού κατέγραψε την τεράστια καταστροφή και στα χωριά Αρχοντικό, Βόνη, Γαλατά, Πατσίδερο, Ζήντα κ.α. παρενέβη στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Αρκαλοχώρι με υπηρεσιακούς παράγοντες της Πολιτικής Προστασίας και της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης υπό τον υπουργό Χρ. Στυλιανίδη.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ αφού καυτηρίασε την παντελή έλλειψη μέτρων πρόληψης και ελέγχου εδώ και 4 μήνες στην περιοχή μετά τον μεγάλο σεισμό του Ιουνίου, κατήγγειλε και την προσπάθεια εξωραϊσμού της κατάστασης από τον υπουργό και την απόπειρα υποβάθμισης της τεράστιας καταστροφής που έχει υποστεί η περιοχή.

Το κλιμάκιο ζήτησε από τον υπουργό άμεσα να εξασφαλιστεί η ασφάλεια όλων των κατοίκων της περιοχής με προτεραιότητα την άμεση στέγαση τους, με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και μέριμνα για τους υπερήλικες και τις ευπαθείς ομάδες. Επιπλέον, άμεσα να εξασφαλιστεί η σίτιση και να ξεκινήσει ο έλεγχος των σπιτιών, καταστημάτων και δημοσίων κτιρίων καθώς και η αποκατάσταση των υποδομών.

Τέλος, το κλιμάκιο του ΚΚΕ ζήτησε άμεσα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την καταβολή αποζημιώσεων στο 100% των ζημιών, χωρίς προϋποθέσεις, να προχωρήσει η αναστολή πληρωμών για τους πληγέντες και να κηρυχτεί άμεση η περιοχή και όλη η Κρήτη συνολικά ως πληγείσα περιοχή.

Παράλληλα, το Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ ζητά με ανακοίνωσή του την άμεση λήψη μέτρων για την ασφάλεια και την προστασία των πληγέντων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυρκαγιά «τέρας» στη νοτιοδυτική Γαλλία

Υποκλοπές: Πόσοι εισαγγελείς θα επιστρατευθούν για να σωθεί ο Μητσοτάκης;

Μαζικές συλλήψεις για τον ομαδικό βιασμό 8 γυναικών στο Γιοχάνεσμπουργκ

Σχέδιο νομιμοποίησης 200.000 μεταναστών από τη Νικαράγουα ετοιμάζει η Κόστα Ρίκα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα