ΑΘΗΝΑ
11:53
|
20.04.2024
Μετά την ανακαταμέτρηση των ψήφων έπεσαν από το 52% στο 47,6% και έχασαν την πλειοψηφία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για λίγο η Ισλανδία πίστεψε ότι έγραψε ιστορία καταφέρνοντας να γίνει η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που να εκλέγει ένα Κοινοβούλιο, στο οποίο οι γυναίκες θα πλειοψηφούσαν. Η ανακαταμέτρηση όμως, των ψήφων έδειξε ότι οι γυναίκες υποψήφιες κατέλαβαν 30 από τις 63 έδρες του Κοινοβουλίου με ποσοστό  47,6%. Τα πρώτα αποτελέσματα έδιναν στις γυναίκες υποψήφιες 33 έδρες και ποσοστό 52%.

Καμία χώρα στην Ευρώπη δεν έχει ξεπεράσει το όριο του 50% με τη Σουηδία μόνο να το πλησιάζει (έχοντας γυναικεία εκπροσώπηση στο κοινοβούλιο της τάξης του 47%), σύμφωνα με στοιχεία από τη Διακοινοβουλευτική Ένωση (Inter Parliamentary Union, διεθνής οργανισμός εθνικών κοινοβουλίων). 

Πάντως σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών στην Ισλανδία το Κοινοβούλιο της χώρας αποκτά έξι επιπλέον βουλεύτριες σε σχέση με πριν, αλλά οι άνδρες βουλευτές διατηρούν την πλειοψηφία των εδρών στο νομοθετικό σώμα.

Η Ισλανδία θεωρείται παραδοσιακά πρωτοπόρος στην ισότητα φύλων και για 12η συνεχή χρονιά κατατάσσεται στην πρώτη θέση των gender-equal εθνών του κόσμου, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Μάρτιο.  Μεταξύ άλλων, προσφέρει την ίδια γονική άδεια τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες ενώ ο πρώτος νόμος για την ισότιμη αμοιβή για τα δύο φύλα χρονολογείται από το 1961! Η Ισλανδία ήταν επίσης η πρώτη χώρα στον κόσμο που εξέλεξε γυναίκα πρόεδρο, το 1980.  

Στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές επικράτησε η συμμαχία αριστεράς-δεξιάς, που κυβερνάει τη χώρα εδώ και τέσσερα χρόνια, ωστόσο το κόμμα της αριστερής οικολόγου πρωθυπουργού Κατρίν Γιάκομπσντοτιρ έχασε έδαφος.

Σε όλο τον κόσμο μόνο σε πέντε κοινοβούλια οι γυναίκες έχουν την πλειοψηφία των εδρών. Πρώτη με ποσοστό 61,3% είναι η Ρουάντα και ακολουθούν η Κούβα με 53,4%, η Νικαράγουα με 50,6%, το Μεξικό και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 50%.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Παρουσιάσαμε ένα ψηφοδέλτιο προοδευτικής αριστείας

Περισσότεροι από 100 διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης συνελήφθησαν σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ

Η κωμικοτραγική κατάσταση του Ισραήλ

Νέα κεφαλή για πυραύλους Κρουζ δοκίμασε η Βόρεια Κορέα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα