ΑΘΗΝΑ
18:10
|
25.04.2024
Πληροφορίες ότι ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας δέχεται απειλές από το οργανωμένο έγκλημα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αυξάνονται τα μέτρα ασφαλείας για την προστασία του πρωθυπουργού της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, καθώς σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης υπάρχουν ενδείξεις για επικείμενη επίθεση ή απόπειρα απαγωγής του από μέλη συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος.

Την πληροφορία για τις απειλές που φέρεται να δέχεται ο Μαρκ Ρούτε έδωσε στη δημοσιότητα η ολλανδική εφημερίδα, “Ντε Τελεγκράαφ” (De Telegraaf). Το δημοσίευμα, επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος, αναφέρει ότι ο Ολλανδός πρωθυπουργός φέρεται να έχει στοχοποιηθεί από συμμορίες που συνδέονται με τη διακίνηση και το εμπόριο ναρκωτικών. Ο δημοσιογράφος, Μίκι φαν Βέλι, της De Telegraaf δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο της Ολλανδίας, NOS, πως το όλο θέμα αντιμετωπίζεται με “μεγάλη σοβαρότητα” από τις αστυνομικές αρχές. Οι αρχές της Ολλανδίας, πάντως, αρνήθηκαν να προβούν σε κάποιο σχόλιο σχετικά με το δημοσίευμα για την ασφάλεια του Μαρκ Ρούτε.  

Ερωτηθείς έξω από το Κοινοβούλιο για το δημοσίευμα, ο ίδιος ο Μαρκ Ρούτε, δήλωσε στους δημοσιογράφους: “Η ασφάλεια και η προστασία είναι θέματα που δεν πρέπει να συζητιούνται ποτέ δημόσια”.

Εκ των πραγμάτων η πληροφορία για τις απειλές σε βάρος του πρωθυπουργού της Ολλανδίας συνδέονται με τη δολοφονία του αστυνομικού συντάκτη Πέτερ Ρ. ντε Βρις τον περασμένο Ιούλιο στο Άμστερνταμ. Ένας δημοσιογράφος, ο οποίος δέχθηκε τα πυρά αγνώστων μέρα μεσημέρι, μήνες αφού είχε αναλάβει ρόλο συμβούλου του βασικού μάρτυρα σε μια πολύκροτη υπόθεση ναρκωτικών. Ο πρώην δικηγόρος του εν λόγω βασικού μάρτυρα είχε δολοφονηθεί με παρόμοιο τρόπο το 2019 μπροστά στο σπίτι του στο Άμστερνταμ.

Η δολοφονία του Πέτερ Ρ. ντε Βρις συγκλόνισε την ολλανδική κοινωνία, η οποία δεν είναι συνηθισμένη στην ένοπλη βία. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια ανησυχητική αύξηση των ένοπλων περιστατικών για ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα σε μέλη συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος.

Οι απειλές σε πολιτικούς δεν είναι κάτι ασυνήθιστο στην Ολλανδία. Ο αντιισλαμιστής αντιπολιτευόμενος ηγέτης Γκέερτ Βίλντερς έχει αναγκασθεί από το 2004 να ζει σε καταφύγιο και να περιβάλλεται από σωματοφύλακες εξαιτίας συνεχών απειλών κατά της ζωής του. Τους τελευταίους μήνες, πρόστιμα ή σύντομες ποινές φυλάκισης επιβλήθηκαν σε αρκετούς ανθρώπους σε όλη τη χώρα για απειλές προς υπουργούς και βουλευτές, κυρίως σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται κατά της Covid-19.

Ο ίδιος ο Ρούτε, η συντηρητική κυβέρνηση του οποίου έχει δεσμευθεί να καταστείλει το οργανωμένο έγκλημα, ανέκαθεν επιδίωκε να διατηρήσει ένα περιορισμένο επίπεδο προσωπικής προστασίας αφότου ανέλαβε πρωθυπουργός πριν από σχεδόν 11 χρόνια.

Συχνά τον βλέπει κανείς να μετακινείται με ποδήλατο από και προς το σπίτι του και κυβερνητικά κτίρια στη Χάγη και συχνά περαστικοί τον πλησιάζουν για να βγάλουν μαζί του selfie ή για να του μιλήσουν.

Με πληροφορίες από BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κέρκυρα: Πέντε χρόνια φυλακή σε τέως εισαγγελέα για χιλιάδες εξαφανισμένες δικογραφίες

Οι Financial Times ανακαλύπτουν την ψεύτικη ανάπτυξη στην Ελλάδα

Έκθεση για Τέμπη: Από εύφλεκτο υλικό η έκρηξη-Εξαφάνισαν στοιχεία

Νέα ειδική απεσταλμένη ανθρωπιστικών υποθέσεων των ΗΠΑ, η Λιζ Γκράντε

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα