ΑΘΗΝΑ
01:32
|
20.05.2024
Νέο ισχυρός μετασεισμός 5,3 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης στην Κρήτη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέο ισχυρός μετασεισμός 5,3 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης (28/9) στην Κρήτη, σύμφωνα με το Γεωδυναμικού Ινστιτούτοο καθώς ο Εγκέλαδος συνεχίζει να απειλεί το νησί, τρομοκρατώντας τους κατοίκους του.

Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 13,3 χιλιόμετρα με επίκεντρο 22 χλμ. ΝΝΑ του Ηρακλείου, ενώ οι ειδικοί μιλούν για εντυπωσιακή ένταση του μετασεισμού καθώς ξεπέρασε τα 5 ρίχτερ.

Υπενθυμίζεται πως οι ειδικοί ανέμεναν έναν ισχυρό μετασεισμό έως και 5 ρίχτερ μετά τον πρώτο μεγάλο σεισμό των 5,8 βαθμών που έπληξε το νησί το πρωί της Δευτέρας (27/9) με τραγικό απολογισμό έναν νεκρό, δεκάδες τραυματίες και σοβαρές ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις.

Η χθεσινή νύχτα ωστόσο, ήταν πολύ δύσκολη για τους κατοίκους του Αρκαλοχωρίου, οι οποίοι αναγκάστηκαν να διανυκτερεύσουν έξω από τα σπίτια τους.

Πριν τον ισχυρό μετασεισμό των 5,3 βαθμών, είχαν καταγραφεί περισσότεροι από 40 μετασεισμοί εντάσεως άνω των 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με τον μεγαλύτερο να είναι 4,8 Ρίχτερ.

Οι υλικές ζημιές από τον χθεσινό σεισμό είναι εκτεταμένες, ενώ ξεκινούν οι αυτοψίες για την καταγραφή των καταστροφών. Έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές κατοικίες, ναοί, αλλά και στύλοι της ΔΕΗ που έχουν υποχωρήσει, ενώ προβλήματα δημιουργήθηκαν και σε δίκτυα υποδομών και ύδρευσης.

Σήμερα αναμένονται στην περιοχή περισσότεροι από 40 μηχανικοί για να πραγματοποιήσουν αυτοψία, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πάνω από 1.000 κτίσματα, κυρίως πέτρινα, που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Στο κέντρο της Πυροσβεστικής αναφέρθηκαν πολλές ζημιές σε κτίρια στα χωριά ΡουσσοχώριαΑρχοντικό, Πατσίδερος, αλλά και στον οικισμό των Μελεσσών του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων, ενώ σε αυτό το πλαίσιο, έγιναν εκκλήσεις στους πολίτες μέσω Πολιτικής Προστασίας να μη μπουν στα σπίτια τους γιατί υπάρχει κίνδυνος μετασεισμικής δραστηριότητας.

Χθες στήθηκαν και 50 σκηνές στο Εκθεσιακό κέντρο Αρκαλοχωρίου για τους σεισμόπληκτους, ενώ αναμένονται άλλες 50 χωρητικότητας 10 ατόμων η καθεμία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, θα στηθούν στην περιοχή σκηνές οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν 2.500 ανθρώπους.

Η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης, ενώ στο πλαίσιο του σχεδίου “ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ” το οποίο έχει ενεργοποιηθεί, ο δήμος Οροπεδίου Λασιθίου, ανακοίνωσε την διακοπή των μαθημάτων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για σήμερα Τρίτη (28/9).

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιράν: Ενεργοποιήθηκε το σύστημα Copernicus για την αναζήτηση του ελικοπτέρου

Θρίλερ στο Ιράν: Αναγκαστική προσγείωση για τον Πρόεδρο κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν (upd)

Mamma Mia: Η ανάγκη του προοδευτικού κόσμου για μητρική θαλπωρή

Οι Ταμίλ της Σρι Λάνκα συμπληρώνουν 15 χρόνια από το τέλος του εμφυλίου πολέμου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα