ΑΘΗΝΑ
13:17
|
15.07.2024
Το “Κοσμοδρόμιο” σε αποστολή στην Τήνο. Οι μαρτυρίες των ανθρώπων που χτυπήθηκαν επειδή λένε “όχι” στην επιβολή εγκατάστασης αιολικών βιομηχανιών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου στο νησί της Τήνου η αστυνομία και οι διαδηλωτές κατά των ανεμογεννητριών ήρθαν σε ρήξη, με αποτέλεσμα πολλοί να χτυπηθούν βίαια και να μεταφερθούν στο Κέντρο Υγείας με πολλαπλά τραύματα.

Μιλήσαμε με κάποια από τα θύματα της αστυνομικής βίας στην Τήνο. Οι μαρτυρίες τους έρχονται σε αντίθεση με την ανακοίνωση των αστυνομικών υπαλλήλων Κυκλάδων (https://tinostoday.gr/anakoinosi-astynomikon-ypallilon-kykladon/ ), που υποστηρίζουν ότι έχουν στοχοποιηθεί Τηνιακοί αστυνομικοί από φορείς, ΜΜΕ και ομάδες στα κοινωνικά δίκτυα.

Όπως μας επισήμανε ο κύριος Νικηφόρος Δελασούδας, πρώην δήμαρχος Εξωμβούργου, χτυπήθηκε στην προσπάθειά του να προστατέψει μια κοπέλα από τα χέρια δύο αστυνομικών, την οποία είχαν ακινητοποιήσει και χτυπούσαν. Το χτύπημα που δέχθηκε προήλθε από έτερο αστυνομικό, ο οποίος του επιτέθηκε από πίσω, χωρίς να καταλάβει με τι, καθώς έχασε τις αισθήσεις του. Παρέμεινε για ώρα στο έδαφος μπροστά από τον γερανό με αναμμένη την μηχανή, μέχρι τη στιγμή που ήρθε το ασθενοφόρο για να τον οδηγήσει στο Κέντρο Υγείας. 

Νικηφόρος Δελασούδας ( πρώην Δήμαρχος Εξωμβούργου ) μετά την συμπλοκή

Ο Θ. κάτοικος Τήνου περιγράφει τη στιγμή της συμπλοκής, όπου ένας αστυνομικός επιτίθεται στον Χ., τον ρίχνει στο έδαφος, και τότε ο Θ. προσπαθεί να τον σώσει. Ένας άλλος αστυνομικός τραβάει τον Θ. από τα μαλλιά με μανία πετώντας τον κάτω και ακινητοποιώντας τον.

Άλλη μια μαρτυρία είναι από την Β., κάτοικο της Τήνου, η οποία βρέθηκε με αιμάτωμα στο χέρι, προσπαθώντας να αποτρέψει ξυλοδαρμό ενός ακόμα διαδηλωτή, όταν τον είδε να κείτεται στο έδαφος. 

Η Β. με το χέρι δεμένο μέρες μετά το χτύπημα των αστυνομικών

Ο Γ. εφημερεύων γιατρός του Κέντρου Υγείας Τήνου αναφέρει ότι γύρω στα 10 με 11 περιστατικά τα οποία διακομίσθηκαν στο κέντρο, ήταν αναφερόμενα όπως λένε οι ίδιοι από γκλομπ. Δύο από τα άτομα έκαναν εισαγωγή για περαιτέρω εξετάσεις, όπως επίσης ένας νεαρός άντρας, ο οποίος είχε σκίσιμο στο δεξιό βλέφαρο και χρειάστηκε ράμματα. Η περίπτωσή του χαρακτηρίστηκε αρκετά επικίνδυνη καθώς το τραύμα που έφερε ήταν πολύ κοντά στο μάτι.

Μαρμαρογλυπτική με θέμα τις ανεμογεννήτριες

Αυτή η κατάσταση επικρατεί στην Τήνο τα τελευταία 2,5 χρόνια με τους κατοίκους να αντιστέκονται σθεναρά για να προστατέψουν το νησί τους. Ουσιαστικά οι πολίτες ανέλαβαν τον ρόλο της αστυνομίας, παρακολουθώντας τις παραβάσεις της εταιρείας με προσωπικές θυσίες. Μια ομάδα πολιτών ανέλαβε για σχεδόν έναν μήνα να κάνει 24ωρες βάρδιες για να προλάβει και να καταγγείλει αυτές τις παραβάσεις.

Οι κολώνες των δύο ανεμογεννητριών
Βάση της ανεμογεννήτριας
 Η τρίτη κολώνα της ανεμογεννήτριας στην κορυφή της Αγιάς Μαρίνας

Κάποιες από τις τελευταίες, όπως μας αναφέρει η Σ. είναι η παραβίαση του ωραρίου της κυκλοφορίας των φορτηγών, η τοποθέτηση κολώνας ΔΕΗ, καταστρέφοντας μέρος ενός παλιού ανεμόμυλου και επίσης στρώθηκε ο δρόμος με χαλίκι μέχρι την κορυφή του βουνού.  Ακόμη τα πλοία τα οποία μετέφεραν τα φορτηγά της εταιρείας με τις ανεμογεννήτριες, έφτασαν στο νησί χωρίς να δηλώσουν το σήμα τους, όπως ο νόμος προβλέπει.  

Ο Γιάννης Στέφας, ιδιοκτήτης και διαχειριστής της “Ενεργειακή Κυκλάδων ΕΠΕ” στον χώρο του εργοταξίου στην κορυφή του βουνού

Οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΛΑΡΚΟ: Παρέμβαση εργαζομένων στα κεντρικά γραφεία

Πυρκαγιά στην Τζιά-Εστάλη μήνυμα 112

Νέο έκτακτο δελτίο καιρού της ΕΜΥ: Καύσωνας μέχρι την Παρασκευή 19 Ιουλίου

Κρήτη: Μήνυμα από το 112 για φωτιά στον Προφήτη Ηλία Ηρακλείου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα