ΑΘΗΝΑ
14:53
|
03.05.2024
Με μια ιστορική απόφαση, το κοινοβούλιο της Χιλής υποδέχεται την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Άμβλωσης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

To Επιμελητήριο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Χιλής ενέκρινε την αποποινικοποίηση της συναινετικής άμβλωσης σε γυναίκες έως και 14 εβδομάδων κύησης, σε μια συζήτηση που διεξήχθη στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Δράσης σχετικά με τις Νομικές και Ασφαλείς Αμβλώσεις στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

Όπως επισημαίνει το λατινοαμερικάνικο δίκτυο Telesur, «η έγκριση είναι ένα ακόμη βήμα προς την αποποινικοποίηση της άμβλωσης ως σεξουαλικό και αναπαραγωγικό δικαίωμα των γυναικών, καθώς με 75 ψήφους υπέρ, 68 κατά και δύο αποχές, με αυτόν τον τρόπο, η Κάτω Βουλή επικύρωσε μια μεταρρύθμιση στον Ποινικό Κώδικα που παραβιάζει τα δικαιώματα των εγκύων που δεν θέλουν να συνεχίσουν την εγκυμοσύνη».

Από την πλευρά της, η κομμουνίστρια βουλευτής Κάρολ Καριόλα, μία από τους συντάκτες της νομοθετικής πρότασης, είπε ότι «η ποινικοποίηση της εκούσιας διακοπής της εγκυμοσύνης είναι επίσης μια μορφή έμφυλης βίας», όπως και ότι «η πρόοδος σε θέματα σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων προχωρά την υπόθεση της ισότητας των φύλων».

Είχε προηγηθεί στις 14 Σεπτεμβρίου 2017, ο νόμος που αποποινικοποιεί την άμβλωση θεσπίστηκε για τρεις λόγους: η αδυναμία του εμβρύου, κίνδυνο της ζωής της μητέρας και βιασμός. Από το 2017, σύμφωνα με διάφορες μελέτες, περίπου 70.000 παράνομες αμβλώσεις πραγματοποιήθηκαν ετησίως στη Χιλή, ενώ σύμφωνα με στοιχεία που παρείχε το Υπουργείο Υγείας μεταξύ 2018-2020, καταγράφηκαν μόλις 1.827 νόμιμες αμβλώσεις στη Χιλή.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε η εταιρεία IPSOS και δημοσιεύτηκε στο Telesur, το 73% των Χιλιανών υποστηρίζει το δικαίωμα στην άμβλωση, το 41% των ερωτηθέντων να θεωρούν ότι η άμβλωση πρέπει να επιτρέπεται χωρίς περιορισμούς και το 32% των πολιτών ότι πρέπει να επιτρέπεται σε ορισμένες περιστάσεις, όπως περιπτώσεις βιασμών. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, μόλις το 7% των Χιλιανών αντιτίθενται εντελώς στη διακοπή της εγκυμοσύνης και το 12% είναι κατά της άμβλωσης εκτός εάν κινδυνεύει η ζωή της μητέρας.

Η ιστορική απόφαση ελήφθη στις 28 Σεμπεμβρίου, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρα Ασφαλούς Άμβλωσης, που έχει καθιερωθεί ως μια παγκόσμια ημέρα αγώνα που έχει καθιερωθεί από τα γυναικεία κινήματα του Παγκόσμιου Νότου.

Πηγές: Telesur, France24, The Press Project

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γερμανία: Κατηγορεί τη Ρωσία για κυβερνοεπίθεση κατά του κυβερνώντος κόμματος

Τροχαίο δυστύχημα στη Βούλα: Από δύο μηχανές παρασύρθηκε η ηλικιωμένη

Υεμένη: Προσφέρουν σπουδές στους αποβλημένους φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές

ΟΗΕ: Θα χρειαστούν 80 χρόνια για την ανοικοδόμηση της Γάζας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα