ΑΘΗΝΑ
10:16
|
20.04.2024
Τα κρούσματα ρατσισμού επανέρχονται μετά την έναρξη δίκης στην Καλιφόρνια με αφορμή τη μήνυση Αφροαμερικανού κατά της διοίκησης εργοστασίου στο Φρίμοντ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Καταγγελίες για ρατσισμό και άσχημες συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια ηλεκτροκίνησης της Tesla καταγγέλλουν κατά καιρούς κυρίως Αφροαμερικανοί συμβασιούχοι εργάτες που δεν “δένονται” τα χέρια τους από όρους εξωδικαστικού συμβιβασμού σε περίπτωση προβλημάτων.

Όπως επισημαίνει πρόσφατο ρεπορτάζ στην αμερικανική διαδικτυακή εφημερίδα Protocol, εναντίον της Τέσλα υπάρχουν καταγγελίες για νεοναζιστικά συνθήματα και σύμβολα, όπως σβάστικες και σύμβολα της αμερικανικής ρατσιστικής οργάνωσης Κου Κλουξ Κλαν, ΚΚΚ.

Tesla workers on the line in Fremont, California

Οι καταγγελίες για εκφοβισμό εργατών από συναδέλφους τους ή διοικητικά στελέχη επανέρχονται στην δημοσιότητα με αφορμή τη σημερινή έναρξη δίκης σε δικαστήριο της Καλιφόρνιας μετά τη μήνυση που κατέθεσε ο 53χρονος Αφροαμερικανός Όουεν Ντίας.

¨”Γύρνα πίσω στην Αφρική!”

Ο Ντίας, που εργάστηκε από το 2015 ως το 2016 σε μονάδα παραγωγής της Tesla στο Φρίμοντ της Καλιφόρνιας ως χειριστής ανελκυστήρων, διαπίστωσε σύντομα πως δεν εργαζόταν σε ένα ευπρεπές εργασιακό περιβάλλον. Βρέθηκε από την πρώτη μέρα στη δουλειά εκτεθειμένος σε απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, γεγονός που τον οδήγησε στην παραίτηση. Τα υποτιμητικά σχόλια και οι εκδηλώσεις μίσους, όπως ‘Έλα εδώ, νέγρε!’ ή ‘Γύρνα στην Αφρική’» αποτελούσαν τον κανόνα στις αίθουσες παραγωγής.

Σε σχετικό ρεπορτάζ που παρουσίασε σήμερα η ιστοσελίδα του γερμανικού δικτύου Ντόιτσε Βέλλε, επισημαίνεται πως στο επίμαχο εργοστάσιο της Tesla υπήρχαν και ρατσιστικά γκράφιτι υπέρ της ρατσιστικής οργάνωσης Ku Klux Klan μαζί με απειλές για Αφροαμερικανούς αλλά και γκράφιτι με τη ναζιστική σβάστικα.

Ο Ντίας δεν είναι ο μόνος εργαζόμενος στην Τesla που έχει κινηθεί νομικά. Μεταξύ 2018 και 2021 άλλοι 120 εργαζόμενοι υπέβαλαν σχετικές αγωγές. Εννέα εξ αυτών δεν έγιναν δεκτές εξαιτίας ανεπαρκών στοιχείων. Συνολικά 104 αντίστοιχες περιπτώσεις περιλαμβάνονται στη δικογραφία των 500 σελίδων.

Στην πραγματικότητα ο αριθμός των θιγόμενων μπορεί να είναι μεγαλύτερος, επειδή πολλοί εργαζόμενοι ήταν αναγκασμένοι να υπογράφουν ρήτρες διαιτησίας, ώστε να αποφευχθεί η προσφυγή στην τακτική δικαιοσύνη σε περίπτωση διαφορών.

Ωστόσο ο Ντίας, όπως και άλλοι εργαζόμενοι, είχαν υπογράψει συμβάσεις προσωρινής εργασίας μέσω γραφείων πρόσληψης χωρίς ρήτρες διαιτησίας, γεγονός που του έδινε ευχέρεια κινήσεων. Οι καταγγελίες τους ωστόσο, επί του παρόντος, “δεν ιδρώνουν τα αυτιά” της εργοδοσίας στα εργοστάσια του γνωστού δισεκατομμυριούχου και εφευρέτη Ίλον Μασκ.

¨¨”Συνήθης πρακτική” τεράστιων ομίλων

Ο Ντέλσον Λιχτενστάιν, ιστορικός της Εργασίας από το Κέντρο για τη Μελέτη της Εργασίας και της Δημοκρατίας στο Πανεπιστήμιο Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνιας, επισημαίνει πως οι απαράδεκτες πρακτικές και συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια της Tesla δεν αποτελούν εξαίρεση.

“Οι εταιρείες της Silicon Valley συνδυάζουν συχνά την ανάπτυξη υψηλής τεχνολογίας με ξεπερασμένες εργασιακές συνθήκες που παραπέμπουν στον 19ο αιώνα” αναφέρει ο Ντέλσον Λιχτενστάιν χαρακτηριστικά μιλώντας στο γερμανικό δίκτυο της Ντόιτσε Βέλλε. Υποστηρίζει δε πως βιομηχανίες όπως η Tesla προσπαθούν να αποποιηθούν της νομικής, ηθικής και κοινωνικής ευθύνης απέναντι στους υπαλλήλους τους για να εξοικονομήσουν χρήματα. Προκρίνουν μάλιστα τη διαιτησία δήθεν ως μέσο επίλυσης των εταιρικών διαφορών για “λόγους ταχύτητας και αποτελεσματικότητας”, ωστόσο εκπρόσωποι εργαζομένων κάνουν λόγο για αδιαφανείς διαδικασίες σε βάρος των εργαζομένων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλία: Ισχυρές βροχοπτώσεις λίγα προβλήματα από την κακοκαιρία

Ακόμα ένα εργατικό ατύχημα στο Πέραμα

Αθήνα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία

Προσωρινή διακοπή λειτουργίας του σταθμού «Νίκαια» του μετρό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα