ΑΘΗΝΑ
15:11
|
28.04.2024
Στο αρχείο η υπόθεση των γυναικών και κοριτσιών που καταγράφηκαν εν αγνοία τους να ουρούν και τα βίντεο αναρτήθηκαν σε ιστοσελίδες με πορνογραφικό περιεχόμενο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μεγάλο πλήγμα για τα δικαιώματα των γυναικών στην Ισπανία αποτελεί η απόφαση ενός δικαστή να θέσει στο αρχείο μια υπόθεση που είχε σοκάρει την κοινή γνώμη το 2019. Τουλάχιστον 80 γυναίκες και κορίτσια είχαν καταγραφεί εν αγνοία τους να ουρούν σε δημόσιο χώρο και αργότερα αυτά τα βίντεο βρέθηκαν αναρτημένα σε ιστοσελίδες με πορνογραφικό περιεχόμενο. Το περιστατικό συνέβη στο τοπικό φεστιβάλ Maruxaina στην πόλη Σέρβο της βορειοδυτικής Ισπανίας, όπου λόγω έλλειψης υποδομών οι γυναίκες αναγκάζονταν να ουρούν στην άκρη ενός δρόμου. Οι κρυφές κάμερες  έκαναν τη δουλειά τους και μάλιστα όποιος ή όποιοι τις χειρίζονταν είχαν φροντίσει να τραβήξουν κοντινά πλάνα με τα πρόσωπα και τα γεννητικά όργανα των γυναικών. Το υλικό αναρτήθηκε αργότερα σε πυρογραφικά sites με πληρωμή.

Τα θύματα της παραβίασης της ιδιωτικότητάς τους προσέφυγαν το 2020 στη δικαιοσύνη ζητώντας να διερευνηθεί η υπόθεση και να αναζητηθεί ο άγνωστος που τις βιντεοσκόπησε εν αγνοία τους και ανήρτησε το υλικό στο διαδίκτυο.  Ωστόσο, ο δικαστής Πάμπλο Μουνιόθ Βάσκεθ, απεφάνθη να σταματήσει την υπόθεση και να τη θέσει στο αρχείο υποστηρίζοντας ότι τα βίντεο καταγράφηκαν σε δημόσιο χώρο και ως εκ τούτου δεν μπορεί αυτή η ενέργεια να θεωρηθεί εγκληματική.

Η ένωση “Bumei – Γυναίκες για την Ισότητα” ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση. Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, ο δικαστής έκρινε ότι δεν υπήρχε “πρόθεση παραβίασης της σωματικής ή της ηθικής ακεραιότητας” των γυναικών. Η Άνα Γκαρσία, της γυναικείας ένωσης Bumei, τόνισε ότι η εν λόγω απόφαση δημιουργεί ένα επικίνδυνο δικαστικό προηγούμενο ατιμωρησίας όσων διανέμουν φωτογραφίες ή βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου χωρίς τη συναίνεση του ατόμου που πρωταγωνιστεί σε αυτά. Πρόσθεσε ότι χιλιάδες ανώνυμες γυναίκες και κορίτσια, που απειλούνται ή διασύρονται με παρόμοιο υλικό -πλαστό ή αληθινό- δεν έχουν τα εργαλεία να αμυνθούν. 

Η απόφαση να μην συνεχιστεί η υπόθεση έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες και μια διαδικτυακή καμπάνια με το χάσταγκ #XustizaMaruxaina (Justice Maruxaina).


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ: Εκατοντάδες συλλήψεις φοιτητών καθώς εξαπλώνονται οι διαδηλώσεις για τον πόλεμο στη Γάζα

Ένας νεκρός και τέσσερις αγνοούμενοι σε ναυάγιο με μετανάστες στη Σάμο

Εξάρχεια: Μητέρα και δύο παιδιά διασώθηκαν από φλεγόμενο διαμέρισμα

Πέντε κατακτήσεις των γυναικών στην ΕΣΣΔ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα