ΑΘΗΝΑ
10:37
|
07.05.2024
Νέο ποτάμι πολύ ρευστής λάβας άρχισε να αναβλύζει από το μεσημέρι της Παρασκευής (1/10). Ελληνική επιστημονική αποστολή στο ηφαίστειο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα νέο ποτάμι πολύ ρευστής λάβας άρχισε να αναβλύζει από το μεσημέρι της Παρασκευής (1/10) στην Λα Πάλμα στα Κανάρια Νησιά, έπειτα από δύο εβδομάδες ηφαιστειακής δραστηριότητας που έχει προκαλέσει μεγάλες καταστροφές.

Το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα έχει ήδη εκτοξεύσει 80 εκατομμύρια κυβικά μέτρα μάγματος από τότε που εξερράγη πρώτη φορά. Σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο της Ισπανίας, η νέα αυτή εκροή ξεκίνησε γύρω στις 02.30 τοπική ώρα, καθώς από την έκρηξη δημιουργήθηκε νέο άνοιγμα στο πλαϊνό τμήμα του ηφαιστείου.

Την ίδια ώρα λάβα συσσωρεύεται στον Ατλαντικό Ωκεανό, σχηματίζοντας μια τεράστια πλατφόρμα μάγματος που έχει ξεπεράσει τα 200 στρέμματα επιφάνειας που συνεχίζει να αυξάνεται.

Το νέο ποτάμι λάβας κινείται προς περιοχές που δεν είχαν επηρεαστεί από την πρώτη έκρηξη, έχει ήδη σκεπάσει έναν μεγάλο αυτοκινητόδρομο που συνδέει το χωριό Ελ Πάσο και το χωριό Λα Μάντσα. Είναι μία από τις κεντρικές οδικές αρτηρίες του νησιού.

Ήδη, και μέσω του δορυφόρου Κοπέρνικος έχει επιβεβαιωθεί ότι έχουν καταστραφεί ήδη 1.000 κτίρια από τη λάβα, κατοικίες, δημόσια κτίρια, κ.λπ. Η αρχές προς το παρόν υπολογίζουν ότι για την αντιμετώπιση των καταστροφών θα χρειαστούν περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ.

Οι φόβοι των ειδικών για εκρήξεις κατά τη μίξη της ηφαιστειακής μάζας με το νερό δεν επιβεβαιώθηκαν. Όμως υπάρχουν ακόμα ανησυχίες ότι τα αέρια που εκλύονται είναι τοξικά, αν και για την ώρα η ποιότητα της ατμόσφαιρας κρίνεται ικανοποιητική.

Ελληνική επιστημονική αποστολή στο ηφαίστειο

Τη δραστηριότητα του ηφαιστείου Κούμπρε Βιέχα θα μελετήσει ελληνική επιστημονική ομάδα από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, η οποία μεταβαίνει στη νήσο Λα Πάλμα με σκοπό τη συλλογή ερευνητικών, επιστημονικών και επιχειρησιακών δεδομένων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στην επιστημονική ομάδα συμμετέχουν από το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, πρόεδρος του Τμήματος και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας και ο καθηγητής Ηφαιστειολογίας Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος, ενώ από τον ΟΑΣΠ η Μαρία Μανουσάκη, Msc.

Πηγές: SkyNews, Euronews

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αυστραλία: Ο θετός γιος του Σίρσκι συμμετέχει σε μοτοπορεία για την Ημέρα της Νίκης

Λάρισα: 41χρονος μαχαίρωσε τον αδερφό του και τον φίλο του

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Αρμενία: Μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα