ΑΘΗΝΑ
13:02
|
26.04.2024
Οι διαδηλώσεις δεκάδων χιλιάδων πολιτών στράφηκαν κατά του συνεχιζόμενου ρόλου του στρατού στην πολιτική εξουσία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες πραγματοποίησαν σήμερα διαδήλωση στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ,απαιτώντας τη συγκρότηση αμιγώς πολιτικής κυβέρνησης, χωρίς τη συμμετοχή στρατιωτικών.

Κατηγορούν τους στρατηγούς που παραμένουν στην εξουσία μετά την ανατροπή του (επί δεκαετίες) προέδρου Ομάρ αλ Μπασίρ τον Απρίλιο του 2019, μέσω του Μεταβατικού Συμβουλίου, πως υπονομεύουν τις προσπάθειες για δημοκρατία στη χώρα.

Εικόνα

Ένας από τους διοργανωτές της κινητοποίησης ήταν η Ένωση  Σουδανών Επαγγελματικών που είχε πρωταγωνιστήσει με άλλα συνδικάτα και κοινωνικούς φορείς στην ανατροπή της κυβέρνησης Μπασίρ το 2019.

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Σουδανών Επαγγελματιών επισημαίνει πως οι διαδηλώσεις “γίνονται με στόχο την προστασία της δημοκρατικής μετάβασης στο Σουδάν” τονίζοντας πως αυτό μπορεί να γίνει μόνον με την απομάκρυνση (ή παραίτηση) του Στρατιωτικού Συμβουλίου.

Εικόνα

Η όξυνση της έντασης στο Σουδάν είναι ιδιαίτερα ορατή μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στρατιωτικών την περασμένη βδομάδα από υποστηρικτές και πρώην στενούς συνεργάτες του Μπασίρ, έναντι του οποίου έχει ξεκινήσει διαδικασία για την απέλαση και παράδοσή του στις αρχές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης. Ο Μπασίρ κατηγορείται από το 2008 για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διεπράχθησαν από το 2003 στο Νταρφούρ του Δυτικού Σουδάν από παραστρατιωτικές οργανώσεις και τον στρατό.

Μετά την ανατροπή του Μπασίρ τον Απρίλη του 2019, την χώρα κυβερνά ένα Μεταβατικό Συμβούλιο που απαρτίζεται από έξι πολιτικούς και πέντε ανώτερους στρατιωτικούς με επικεφαλής τον στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ Μπουρχάν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κλονίζεται ο Ερντογάν

Παρέμβαση ΝΑΤΟ σε Κίνα εν μέσω της επίσκεψης Μπλίνκεν

Χωρίς Μετρό, Τραμ και Ηλεκτρικό την Πρωτομαγιά

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Κινητοποίηση φοιτητών έξω από τα γραφεία της CVC

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα