ΑΘΗΝΑ
14:21
|
25.04.2024
Κριτική στις τουρκικές αντιδράσεις για την ελληνογαλλική συμφωνία έκανε μετά τη συνάντησή του με τον Ούγγρο ομόλογο ο Νίκος Δένδιας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μνημόνιο Συνεργασίας των Διπλωματικών Ακαδημιών Ελλάδας και Ουγγαρίας υπέγραψαν το μεσημέρι οι υπουργοί Εξωτερικών αμφοτέρων χωρών, Νίκος Δένδιας και Πίτερ Σιάρτο, κατά τη συνάντησή τους στην Αθήνα.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, το μεταναστευτικό-προσφυγικό, καθώς και τις εξελίξεις στην ευρύτερη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε δηλώσεις που έκαναν μετά τη συνάντησή τους σε δημοσιογράφους ο Νίκος Δένδιας επέλεξε να ασκήσει έντονη κριτική στην Τουρκία με αφορμή την όχληση της Άγκυρας για την ελληνογαλλική συμφωνία συνεργασίας ερμηνεύοντάς την ως ένδειξη πως η Τουρκία αναγνωρίζει τον εαυτό της “ως εν δυνάμει επιτιθέμενο, λέγοντας επί λέξει:

Στο πλαίσιο αυτό, των αμυντικών προτεραιοτήτων των συμφωνιών, θα ήθελα να πω πως οι τουρκικές αιτιάσεις είναι απαράδεκτες. Αν η Τουρκία ενοχλείται από τις συμφωνίες, διαλαμβάνει τον εαυτό της ως εν δυνάμει επιτιθέμενο…Είναι μια συμφωνία που προωθεί την ευρωπαϊκή άμυνα, αναγνωρίστηκε από την Αμερικανική πλευρά. Λειτουργούμε επί τη βάση των συμβατικών μας υποχρεώσεων, εν αντιθέσει με άλλους που υποσκάπτουν την συνοχή του ΝΑΤΟ. Είναι αμιγώς αμυντική συμφωνία δεν στρέφεται εναντίον οποιουδήποτε. Αντίστοιχη συμφωνία υπέγραψα με τα Εμιράτα.

Αναφερόμενος στο νέο γύρο ελληνοτουρκικών διερευνητικών επαφών που προγραμματίστηκαν για τις 6 Οκτωβρίου στην Άγκυρα είπε πως θα εξεταστεί το ζήτημα της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

” Βεβαίως η χώρα μας δεν έχει αυξημένες ελπίδες, αλλά ποιος ξέρει, μπορεί η πραγματικότητα να μας διαψεύσει ευχάριστα…” κατέληξε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανατόλι Αντόνοφ: Αδικαιολόγητη η μεταφορά ATACMS στην Ουκρανία

Μαδούρο: Η Μπολιβαριανή Συμμαχία υποστηρίζει τον πολυπολικό κόσμο

Ο Τοκάγιεφ για τους «εχθρούς του Καζακστάν»

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα