ΑΘΗΝΑ
00:29
|
20.01.2022
Η ηλεκτρική σύνδεση Βρετανίας-Νορβηγίας έγινε μέσω της υποθαλάσσιας εγκατάστασης του μεγαλύτερου ηλεκτρικού καλώδιου στον κόσμο, μήκους 720 χλμ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρικής σύνδεσης στον κόσμο, μήκους περίπου 720 χλμ. και μέγιστη δυναμικότητα τα 700 μεγαβάτ (ΜW) που θα διπλασιαστεί σε τρεις μήνες, τέθηκε σήμερα σε λειτουργία “ενώνοντας” ενεργειακά το Ηνωμένο Βασίλειο και την Νορβηγία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Νορβηγία είναι τώρα σε θέση να μοιραστούν Ανανεώσιμη Ενέργεια για πρώτη φορά μετά την ολοκλήρωση του έργου από την κοινοπραξία North Sea Link που ανέλαβε την εγκατάσταση του υποθαλάσσιου καλωδίου έναντι 1,6 δισεκ. στερλινών.

Το North Sea Link συνδέει το Σούλνταλ, στο νοτιοδυτικό τμήμα της σκανδιναβικής χώρας, με το Μπλάιθ (κοντά στο Νιούκασλ) στην Αγγλία διερχόμενο κάτω από τη Βόρεια Θάλασσα, ενισχύοντας έτσι την ασφάλεια του ηλεκτρικού εφοδιασμού των δύο χωρών.

“Όταν φυσάει δυνατά στην Αγγλία και η παραγωγή αιολικής ενέργειας αυξάνεται, μπορεί κάποιος στη Νορβηγία να αγοράσει ηλεκτρική ενέργεια σε καλή τιμή από τους Βρετανούς και να αφήσει το νερό στις δεξαμενές” των υδροηλεκτρικών φραγμάτων μας, κύρια πηγή ενέργειας στη Νορβηγία, είχε δηλώσει τον Ιούνιο ο διευθυντής του σχεδίου στη Statnett, Τορ ’ντερς Νούμενταλ. Και αντιστρόφως, όταν ο άνεμος δεν είναι αρκετά ισχυρός στη Βρετανία.

Η κατασκευή του καλωδίου, που κράτησε έξι χρόνια, συνάντησε πολλές τεχνικές προκλήσεις, δημιουργώντας κυρίως την ανάγκη για την κατασκευή μιας ειδικής φορτηγίδας για τη διέλευση του καλωδίου κάτω από μια νορβηγική λίμνη ή ακόμη το σκάψιμο μιας σήραγγας 2.300 μέτρων.

Στην κατάταξη των πιο μεγάλων υποθαλάσσιων ηλεκτρικών καλωδίων το North Sea Link εκθρονίζει το Nordlink (623 χλμ, εκ των οποίων τα 516 κάτω από το νερό), το οποίο εγκαινιάστηκε τον περασμένο μήνα ανάμεσα στη Νορβηγία και τη Γερμανία. Συνδεδεμένη ήδη με τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και την Ιρλανδία, η Βρετανία προβλέπει και άλλες διασυνδέσεις με χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου, κυρίως χάρη σε ένα νέο υποθαλάσσιο καλώδιο που τη συνδέει με τη Δανία, το Viking Link (765 χλμ. εκ των οποίων τα 621 κάτω από το νερό), η κατασκευή του οποίου αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2023.

Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2030, το 90% της εισαγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από τις διασυνδέσεις της National Grid θα προέλθει από ενέργεια που παράγεται χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, κάτι που “θα επιτρέψει να αποφευχθεί η απόρριψη 100 εκατ. τόνων άνθρακα στην ατμόσφαιρα, το ισοδύναμο δύο εκατ. αυτοκινήτων”.

Η Βρετανία, που φιλοξενεί από τα τέλη Οκτωβρίου τη διεθνή διάσκεψη για την ενεργειακή μετάβαση COP26, επιδιώκει να φθάσει σε μηδενικές εκπομπές (ουδετερότητα) άνθρακα έως το 2050.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΚΚΕ: «Πατημένα» από τους ομίλους είναι ήδη τα… «Απάτητα Βουνά»

Εγκλωβισμένοι στα χιόνια χιλιάδες Τούρκοι οδηγοί

Δημοσκόπηση PRORATA: Ακρίβεια και πανδημία αλλάζουν το πολιτικό σκηνικό

Τουρκία: Έκρηξη σε σημαντικό αγωγό μεταφοράς πετρελαίου από το Ιράκ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα