ΑΘΗΝΑ
22:35
|
03.05.2024
Παραίτηση της επιτρόπου του κορυφαίου πρωταθλήματος του επαγγελματικού ποδοσφαίρου γυναικών των ΗΠΑ μετά τις αποκαλύψεις για τη δράση του προπονητή Paul Riley.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την παραίτησή της από τη θέση της επιτρόπου του κορυφαίου πρωταθλήματος του επαγγελματικού ποδοσφαίρου γυναικών  (National Women’s Soccer League – NWSL) των ΗΠΑ υπέβαλε η Lisa Baird, μετά την ομοβροντία επικρίσεων που δέχθηκε για την κακοδιαχείριση των καταγγελιών κακοποιητικής συμπεριφοράς με σεξουαλικό πρόσημο εναντίον του προπονητή  Paul Riley. 

«Την Παρασκευή η National Women’s Soccer League έλαβε και αποδέχθηκε την παραίτηση της Lisa Baird ως επιτρόπου της», ανέφερε το πρωτάθλημα. Σημειώνεται ότι η απόφαση για την απομάκρυνσή της, που κατά το αμερικανικό αθλητικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ESPN λήφθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του πρωταθλήματος, έρχεται λίγες ώρες αφότου ανακοίνωσε ότι το NWSL ακύρωσε τους αγώνες του Σαββατοκύριακου στις ΗΠΑ και μια μέρα αφότου η North Carolina Courage απέλυσε τον Riley επικαλούμενη «πολύ σοβαρές καταγγελίες για ανάρμοστη συμπεριφορά».

«Αυτή η εβδομάδα, και μεγάλο μέρος αυτής της σεζόν, ήταν απίστευτα τραυματική για τους παίκτες και το προσωπικό μας, και αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη για τον ρόλο που έχω παίξει. Λυπάμαι πολύ για τον πόνο που βιώνουν πολλοί» δήλωσε πριν παραιτηθεί η Baird, σύμφωνα με δημοσίευμα του Al Jazeera, και συμπλήρωσε ότι «αναγνωρίζοντας αυτό το τραύμα, αποφασίσαμε να μην βγούμε στο γήπεδο αυτό το Σαββατοκύριακο για να δώσουμε σε όλους λίγο χώρο για προβληματισμό».

«Η διοίκηση του πρωταθλήματος ενημερώθηκε επανειλημμένως και αρνήθηκε επίσης πολλές φορές να διερευνήσει τους ισχυρισμούς περί κακοποίησης» απάντησε στα λεγόμενα της Baird με ανάρτησή της στο Twitter η ποδοσφαιρίστρια Alex Morgan, παραθέτοντας σχετικά email που είχε ανταλλάξει με την πρώην επίτροπο καταγγέλλοντας προσωπική τραυματική της εμπειρία με τον προπονητή. «Πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για μια διαδικασία που απέτυχε να προστατέψει τους δικούς της παίκτες από αυτήν την κατάχρηση» συμπλήρωσε η Morgan. «Συμπέρασμα: Προστατέψτε τους παίκτες σας. Κάντε το σωστό NWSL» κατέληξε η ποδοσφαιρίστρια.

«Άνδρες, προστατεύουν τους άνδρες που κακοποιούν γυναίκες. Θα το ξαναπώ, άνδρες προστατεύουν τους άνδρες που κακοποιούν τις γυναίκες», έγραψε αρχηγός της  OL Reign, Megan Rapinoe, στο Twitter. «Κάψε τα όλα. Να πέσουν κεφάλια».

Η απόλυση του Paul Riley ήρθε μετά το εκτενές ρεπορτάζ της ιστοσελίδας The Athletic για την κακοποιητική συμπεριφορά του 58χρονου Άγγλου προπονητή σε πολλές ομάδες και πρωταθλήματα από το 2010. Πρόκειται για την δεύτερη απόλυση προπονητή του NWSL κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, καθώς νωρίτερα το πρωτάθλημα έλυσε το συμβόλαιο του προπονητή της Washington Spirit, Richie Burke, κατόπιν έρευνας για καταγγελόμενη λεκτική και συναισθηματική κακοποίηση.

«Η FIFA εκφράζει την βαθιά της ανησυχία για τις πρόσφατες αναφορές που έγιναν από πολλούς παίκτες στις ΗΠΑ. Λόγω της σοβαρότητας και της κρισιμότητας των ισχυρισμών των παικτών, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι τα δικαστικά όργανα της FIFA χρησιμοποιούν όλα τα διαθέσιμα μέσα για την εξεύρεση λύσης» ανακοίνωσε ο παγκόσμιος ποδοσφαιρικός οργανισμός, σημειώνοντας ότι επικοινώνησε τόσο με το NWSL όσο και με το US Soccer στο πλαίσιο μιας «προκαταρκτικής έρευνας» που διεξήγαγε.

«Η θέση της FIFA είναι ξεκάθαρη: όποιος κριθεί ένοχος για ανάρμοστη συμπεριφορά και κατάχρηση στον χώρο του ποδοσφαίρου θα οδηγηθεί στη δικαιοσύνη, θα τιμωρηθεί και θα απομακρυνθεί από τον χώρο» καταλήγει η ανακοίνωση.

Παράλληλα, το US Soccer, το οποίο βοήθησε στην ίδρυση του NWSL το 2012, δήλωσε από την πλευρά του ότι ξεκινά τη δική του έρευνα υπογραμμίζοντας πως «λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν μας την ευθύνη μας να διερευνήσουμε με σθένος την αποτρόπαια συμπεριφορά που έχει καταγγελθεί και να αποκτήσουμε πλήρη και ειλικρινή κατανόηση των παραγόντων που επέτρεψαν να συμβεί και των αλλαγών που πρέπει να γίνουν για να βεβαιωθούμε ότι δεν θα συμβεί ξανά».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με πάνω από 400 χιλιάδες αυτοκίνητα η έξοδος των Αθηναίων

Άγιοι Θεόδωροι: Εξαφανίστηκε και το μηχανάκι του βρέθηκε παρατημένο

Λευκάδα: Στο νοσοκομείο 35χρονος από τσίμπημα αράχνης «μαύρη χήρα»

Επιτάφιος Θρήνος: Η Ακολουθία και η περιφορά [live]

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα