ΑΘΗΝΑ
00:18
|
02.02.2023
Σήμερα Σάββατο έχουν οργανωθεί πάνω από 600 συγκεντρώσεις σε όλη την Αμερική, στο πλαίσιο της μεγάλης "Πορείας των Γυναικών" ενάντια στον περιορισμό των αμβλώσεων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η σημερινή μέρα αποτελεί την “μητέρα των μαχών” για το γυναικείο κίνημα στην Αμερική, καθώς έχει οργανωθεί σε εθνικό-διαπολιτειακό επίπεδο η μεγάλη “Πορεία των Γυναικών” ενάντια στις νεο-συντηρητικές προσπάθειες παραβίασης των μέχρι σήμερα κεκτημένων δικαιωμάτων τους.

Πάνω από 200 οργανώσεις καλούν σε αυτήν την τεράστια κινητοποίηση που θα λάβει χώρα σε όλη την επικράτεια. Το ζήτημα των νέων περιορισμών στην αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος ήρθε έντονα στο προσκήνιο μετά την πρόσφατη (1η Σεπτεμβρίου) απόφαση της Πολιτείας του Τέξας να απαγορεύσει τις αμβλώσεις. Για την συγκεκριμένη απόφαση διεξήχθη ένας πρώτος κύκλος διαμάχης στο Κονγκρέσσο, χωρίς όμως μέχρι σήμερα την παρουσία των γυναικών στο κινηματικό επίπεδο. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θα επανεξετάσει την απόφαση της Πολιτείας του Τέξας τη Δευτέρα.

Πολύ μεγάλη αναμένεται να είναι η συμμετοχή των πολιτών στη διαδήλωση της Ουάσιγκτον, όπου και θα πορευθούν προς το Ανώτατο Δικαστήριο. Ήταν πριν από 50 χρόνια που το ίδιο δικαστήριο αναγνώρισε για πρώτη φορά το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση. Εντούτοις, σήμερα, μετά και τον διορισμό κατά τη διακυβέρνηση Τραμπ πολλών συντηρητικών δικαστών στον εν λόγω θεσμό, η απόφαση της Δευτέρας αναμένεται μάλλον προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Κινητοποιήσεις για το θέμα θα γίνουν σε πάνω από 600 αμερικανικές πόλεις, και στις 50 πολιτείες.

ΠΗΓΗ: france24

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αφιέρωμα στον Παύλο Σιδηρόπουλο

Διήμερο φεστιβάλ αφιερωμένο στον «πρίγκιπα» της ελληνικής ροκ μουσικής, Παύλο Σιδηρόπουλο, θα πραγματοποιηθεί στον Χώρο 2510 στα Εξάρχεια στις 4/2-5/2/2023.
ΣΥΝΑΦΗ

Προσφυγή ΕΣΗΕΑ στον Δικηγορικό Σύλλογο κατά του Κούγια

Λυπηρή η στάση της ελληνικής κυβέρνησης έναντι του Ισραήλ, λέει ο πρώην πρέσβης της Παλαιστίνης

Βίντεο τουρκικής απόπειρας εμβολισμού ελληνικού περιπολικού στο Φαρμακονήσι

Ξεκινούν οι εργασίες αγωγού Βουλγαρίας-Σερβίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα