ΑΘΗΝΑ
03:48
|
20.04.2024
Περισσότεροι από 3.000 κληρικοί και άλλοι αξιωματούχοι της Καθολικής Εκκλησίας της Γαλλίας εμπλέκονται σε σωρεία σεξουαλικών κακοποιήσεων παιδιών από το 1950.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πληροφορίες για την απεχθή δράση περισσότερων από 3.000 ιερωμένων και άλλων προσώπων που δραστηριοποιούνταν στον εκκλησιαστικό χώρο της Γαλλίας από το 1950 αναμένεται να αποκαλύψει το πόρισμα της Ανεξάρτητης Επιτροπής για τη Σεξουαλική Κακοποίηση στην Εκκλησία (CIASE), που διερευνά την παιδεραστία εντός της Εκκλησιας. 

Μετά από δυόμισι χρόνια έρευνας στα αρχεία της εκκλησίας, των δικαστηρίων και της αστυνομίας, και κατόπιν δεκάδων συνεντεύξεων μαρτύρων, η έκθεση των 2.500 σελίδων στις οποίες σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν-Μαρκ Σοβέ (Jean-Marc Sauvé), επιχειρείται να προσδιοριστεί τόσο ο αριθμός των δραστών και των θυμάτων, καθώς και «οι μηχανισμοί, ιδίως θεσμικοί και πολιτιστικοί» εντός της Εκκλησίας που επέτρεψαν την συγκάλυψη και παραμονή των εγκληματιών στον χώρο, θα παραδοθεί στη συνδιάσκεψη των Επισκόπων της Γαλλίας (Conference of France – CEF) στη συνέχεια θα δημοσιευθεί την Τρίτη, μετά την παρουσίασή της σε συνέντευξη Τύπου στην οποία έχουν κληθεί να παραστούν εκπρόσωποι των Ενώσεων των θυμάτων. 

Για «μια σκληρή και κρίσιμη στιγμή», που απαιτεί «αντιμετώπιση με ειλικρίνεια και συμπόνια» έκανε λόγο μήνυμα προς τους ιερείς και το ποίμνιο, με τον επίσκοπο  και πρόεδρο της CEF,  Eric de Moulins-Beaufort, να δηλώνει κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους ενορίτες της επισκοπής του ότι φοβάται ότι πως η έκθεση θα φέρει στο φως «σημαντικά και τρομακτικά στοιχεία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από τον Νοέμβριο, ο πρόεδρος της Επιτροπής είχε δηλώσει πως ο χειρισμός υποθέσεων που είχαν εγείρει υποψίες παιδοφιλίας «στο παρελθόν ήταν συχνά λανθασμένος», προσθέτοντας ότι είναι ιδιαιτέρως σοβαρή η εμπλοκή ορισμένων δομών και κοινοτήτων. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την προκαταρκτική έκθεση της Επιτροπής, ο αριθμός των παιδιών που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση από κληρικούς και άλλους αξιωματούχους της Καθολικής Εκκλησίας της Γαλλίας υπερέβαινε τις 10.000, με τον Σοβέ να δηλώνει τον Μάρτιο του 2021 πως είχε «αδιαμφισβήτητα υποτιμηθεί» το μέγεθος του σκανδάλου.

Η Επιτροπή, που συγκροτήθηκε το 2018 από τη CEF σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της σωρείας σκανδάλων που συγκλόνισαν την Εκκλησία της Γαλλίας, απαρτίζεται από 22 μέλη (νομικούς, γιατρούς, ιστορικούς, κοινωνιολόγους και θεολόγους), και ήταν επιφορτισμένη με τη διερεύνηση των καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από κληρικούς, περιστατικά που φέρεται να χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1950.

Σημειώνεται ότι η δημιουργία της Επιτροπής συνέπεσε με σχετικό μέτρο – ορόσημο του Πάπα Φραγκίσκου, που υποχρέωνε όσα από τα μέλη της Καθολικής Εκκλησίας έχουν την παραμικρή πληροφορία για περιστατικά που συνδέονται με σεξουαλική κακοποίηση να αναφέρουν στους ανωτέρους τους ό,τι γνωρίζουν. Μετά την έναρξη των εργασιών της, εκτός από τις καταθέσεις των μαρτύρων που ζήτησε η Επιτροπή, προχώρησε σε δημιουργία τηλεφωνικής γραμμής καταγγελιών, για την οποία δήλωσε στη συνέχεια ότι έλαβε χιλιάδες μηνύματα τους μήνες που ακολούθησαν.

Όπως ανακοινώθηκε από την επίσημη σελίδα της Επιτροπής, η συνέντευξη Τύπου θα μεταδοθεί ζωντανά  στο Youtube, καθώς και στην σελίδα της CIASE στο Facebook, ενώ μετά τη λήξη της, η έκθεση της Επιτροπής και τα παραρτήματά της θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της CIASE.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Disiecta Membra #9: Eco, J.P. Manchette και η τελευταία ακμή της μεταπολεμικής Ευρώπης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα