ΑΘΗΝΑ
07:34
|
20.04.2024
Πρότεινε να δημιουργηθούν "νόμιμες οδούς προς την ΕΕ" και να μην επαναληφθούν τα λάθη του 2015 με τα κυκλώματα εκμετάλλευσης μεταναστών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Δεν επιτρέπεται να επαναλάβουμε τα λάθη που έγιναν το 2015, όταν εκατομμύρια άνθρωποι ήρθαν στην ΕΕ. Αυτή τη φορά θα είναι σημαντικό να προστατεύσουμε τους ανθρώπους στο Αφγανιστάν και την γύρω περιοχή” τόνισε μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Die Welt o υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Επισήμανε πως θα πρέπει να δημιουργήσουμε “νόμιμες οδούς προς την ΕΕ, αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους διακινητές να αποφασίζουν ποιος θα έρχεται σε εμάς”.

Υποστήριξε πως η Τουρκία είναι “ασφαλής χώρα” και πως δεν έχουν όλοι οι μετανάστες δικαίωμα προστασίας στην ΕΕ. Και πρόσθεσε:

Μπορούν να βρουν ασφαλές καταφύγιο πριν φτάσουν εδώ…Το διεθνές δίκαιο προστατεύει τους ανθρώπους που εγκαταλείπουν μια μη ασφαλή χώρα για μια ασφαλή χώρα. Δεν τους δίνει παγκόσμιο εισιτήριο που τους επιτρέπει να ταξιδεύουν σε όλο τον πλανήτη και να επιλέγουν το μέρος, στο οποίο θέλουν να διαμείνουν».

Ανέφερε πως η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας θα πρέπει να τηρείται και από τις δύο μεριές, κάτι που δεν φαίνεται να συμβαίνει, διότι, όπως είπε, η Ελλάδα θέλει να επιστρέψει 1.908 απορριφθέντες αιτούντες άσυλο “αλλά η Τουρκία δεν τους δέχεται”.

Ερωτηθείς για τις καταγγελίες περί παράνομων επαναπροωθήσεων μεταναστών απάντησε ότι τα περισσότερα βίντεο προέρχονται από την τουρκική ακτοφυλακή τονίζοντας: “Είναι ενδιαφέρον ότι η τουρκική ακτοφυλακή κατά τα φαινόμενα βλέπει τα πλοία, αλλά δεν τα σταματά, κάτι για το οποίο είναι υποχρεωμένη σύμφωνα με την Κοινή Δήλωση με την ΕΕ. Αντ’ αυτού βιντεοσκοπεί. Αυτό εγώ το ονομάζω ώθηση προς τα εμπρός («Push Forward»)”.

Τέλος, ο Μηταράκης διέψευσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει κανονισμό για τη δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης συνόρων στις χώρες της ΕΕ επισημαίνοντας ότι “στις Δημοκρατίες είναι καθήκον της Δικαιοσύνης να ελέγχει την εκτελεστική εξουσία” και πως
εάν κάποιος πιστεύει ότι τελείται αδικία, τότε θα πρέπει να λύνεται η υπόθεση στα δικαστήρια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα