Έως και 216.000 παιδιά κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από μέλη και ιερωμένους της γαλλικής ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας από το 1950 έως το 2000, όπως αποκαλύπτεται στο τελικό πόρισμα της πολυετούς έρευνας της Ανεξάρτητης Επιτροπής για τη Σεξουαλική Κακοποίηση στην Εκκλησία (CIASE). Ο επικεφαλής της επιτροπής, Ζαν-Μαρκ Σοβέ, διευκρίνισε ότι ο ήδη σοκαριστικός αριθμός των κακοποιημένων παιδιών μπορεί να ανέλθει σε 330.000, εάν συμπεριληφθούν τα περιστατικά κακοποίησης από απλά μέλη της Εκκλησίας σχολιάζοντας παράλληλα πως αυτή “έδειχνε βαθιά και σκληρή αδιαφορία για τα θύματα” μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Η γαλλική Εκκλησία εξέφρασε τη “ντροπή και τη φρίκη” της για τα ευρήματα της έρευνας και ζήτησε συγχώρεση από το ποίμνιο και τα θύματα των κακοποιήσεων.
Η Επιτροπή, που συγκροτήθηκε το 2018 από τη συνδιάσκεψη των Επισκόπων της Γαλλίας (CEF) σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της σωρείας σκανδάλων που συγκλόνισαν την Εκκλησία της Γαλλίας, απαρτίζεται από 22 μέλη (νομικούς, γιατρούς, ιστορικούς, κοινωνιολόγους και θεολόγους). Ανέλαβε να διερευνήσει τις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από κληρικούς, περιστατικά που φέρεται να χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1950.
Όπως αναφέρει το BBC ένα από τα χιλιάδες θύματα των Γάλλων ιερωμένων χαρακτήρισε “σημείο καμπής” στην ιστορία της Γαλλίας την εν λόγω έκθεση υπογραμμίζοντας πως η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία οφείλει να επαναξιολογήσει ουσιαστικά και σε βάθος όλες τις ενέργειές της.
Σύμφωνα με την περίπου 2.500 σελίδων έκθεση, η “συντριπτική πλειοψηφία” των θυμάτων ήταν αγόρια σε προεφηβική ηλικία από διάφορες κοινωνικές τάξεις. “Η Καθολική Εκκλησία είναι, μετά τις οικογένειες και τους φίλους, το περιβάλλον με τη μεγαλύτερη έκταση σεξουαλικής βίας” υποστηρίζεται στο κείμενο του τελικού πορίσματος. Τα μέλη της CIASE για περίπου δυόμισι χρόνια εξέτασαν αρχεία δικαστικών υποθέσεων, της Αστυνομίας, της Εκκλησίας και μίλησαν με αυτόπτες μάρτυρες αλλά και με τα θύματα της παιδοφιλίας των ιερέων.
Η επιτροπή βρήκε στοιχεία για τουλάχιστον 2.900 με 3.200 παιδεραστές, από ένα σύνολο 115.000 ιερέων και άλλων κληρικών. Αριθμός που σύμφωνα με τον Ζαν-Μαρκ Σοβέ είναι πιθανότατα υποτιμημένος. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες υποθέσεις που αξιολογήθηκαν φαίνεται να είναι πολύ παλιές για να ασκηθούν ποινικές διώξεις σύμφωνα με το γαλλικό δίκαιο.
Πηγή: BBC