ΑΘΗΝΑ
12:48
|
24.04.2024
Μάχες σώμα με σώμα με τις δυνάμεις ασφαλείας και πληροφορίες για τουλάχιστον τέσσερις τραυματίες στην πρωτεύουσα της Βολιβίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χιλιάδες καλλιεργητές κόκας κατέλαβαν την κεντρική αγορά της πρωτεύουσας Λα Παζ της Βολιβίας και κατάφεραν να απωθήσουν τις δυνάμεις ασφαλείας. Η διαμάχη για τον έλεγχο της κεντρικής αγοράς της Λα Παζ ξεκίνησε πριν από μία εβδομάδα.

Οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν τη διαδήλωση. Ωστόσο, οι καλλιεργητές κόκας, γνωστοί ως κοκαλέρος, απάντησαν με πέτρες και κροτίδες κατά των αστυνομικών δυνάμεων, ενώ έστησαν επίσης οδοφράγματα βάζοντας φωτιά σε κάδους απορριμμάτων.

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων AFP μετέδωσε ότι υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις τραυματίες, δύο από την πλευρά των διαδηλωτών και δύο από την πλευρά των δυνάμεων ασφαλείας.

Οι καλλιεργητές μέλη της οργάνωσης “Επιτροπή Αυτοάμυνας” κατέλαβε την αγορά στη συνοικία Βίγια Φατίμα, όπου σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών γίνεται το 90% του νόμιμου εμπορίου φύλλων κόκας. Μια ομάδα καλλιεργητών από την επαρχία Λας Γιούνγκας της Βολιβίας διεκδικεί τον έλεγχο της αγοράς από αντίπαλη φατρία. Από το 2017 επί προεδρίας Έβο Μοράλες οι καλλιεργητές της Λας Γιούνγκας είχαν το μονοπωλιακό προνόμιο της παραγωγής και εμπορία φύλλων κόκας.  

Οι νέες ταραχές σημειώνονται μετά από διαδηλώσεις εβδομάδων ιθαγενών ακτιβιστών που ζητούν από την κυβέρνηση της Βολιβίας να σεβαστεί τα δικαιώματά τους και τα έθιμα της γης τους. “Αποφασίσαμε να αγωνιστούμε για να ανακτήσουμε τον έλεγχο της αγοράς μας. Δείξαμε σε όλους ότι εμείς οι παραδοσιακοί καλλιεργητές κόκας και όχι οι φυλοκυβερνητικές ομάδες που θέλουν παράνομα να εγκατασταθούν στην αγορά μας”, ανέφερε στο Twitter ανακοίνωση της Ένωσης Παραγωγών Κόκας της Βολιβίας.

Με πληροφορίες από RT News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Έκθεση για ρατσιστική βία εκθέτει την κυβέρνηση: Από τη ρητορική μίσους στις επιθέσεις

Αργεντινή: Στους δρόμους οι φοιτητές ενάντια στο αλυσοπρίονο του Μιλέι

Δηλώσεις ΣΕΑ για ανακάλυψη τάφου του Πλάτωνα από Ιταλούς ερευνητές

Θέμα στα διεθνή ΜΜΕ η «πορτοκαλί» Ελλάδα: Η σκόνη της Σαχάρας κατάπιε την Αθήνα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα