Η αμυντική συμφωνία που επιτεύχθηκε πρόσφατα μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας αφορά στην επικράτεια και των δύο κρατών, διευκρίνισε σε γραπτή απάντηση στο EURACTIV Γαλλίας το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Η EURACTIV Γαλλίας επικοινώνησε με το ΥΠΕΞ της χώρας και ρώτησε εάν η συμφωνία με την Ελλάδα και συγκεκριμένα το άρθρο 2, καλύπτει επίσης και την ελληνική ΑΟΖ.
Από την απάντηση φαίνεται ότι το Παρίσι εστιάζει μόνο στην ελληνική επικράτεια, δηλαδή το έδαφος και τα χωρικά ύδατα, δηλαδή η συμφωνία δεν περιλαμβάνει την ΑΟΖ.
“Γαλλία και Ελλάδα υπέγραψαν συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας στις 28 Σεπτεμβρίου 2021 στο Παρίσι. Αυτή η συμφωνία στοχεύει στη εμβάθυνση και τη διάρθρωση της μακροπρόθεσμης αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας και αφορά στην επικράτεια και των δύο κρατών. Οι διατάξεις της ισχύουν σύμφωνα με τις δεσμεύσεις μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ”, υπογράμμισε το γαλλικό ΥΠΕΞ στην απάντησή του.
Την Πέμπτη (7 Οκτωβρίου) αναμένεται να ψηφιστεί στην ολομέλεια της Βουλής η κύρωση της συμφωνίας για την αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας με την αξιωματική αντιπολίτευση να δηλώνει ότι θα την καταψηφίσει λόγω της ασάφειας του άρθρου 2.
Από την απάντηση του γαλλικού ΥΠΕΞ, η EURACTIV επίσης συμπεραίνει ότι οι φόβοι του ΣΥΡΙΖΑ περί πιθανότητας εμπλοκής της Ελλάδας σε γαλλικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή του Σαχέλ δεν ευσταθούν, καθώς το Σαχέλ δεν αποτελεί μέρος της γαλλικής επικράτειας.
Εδώ και πάνω από 8 χρόνια, η Γαλλία διατηρεί αποστολή 5.000 στρατιωτών στην περιοχή του Σαχέλ στην Αφρική με στόχο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την εξάπλωση οργανώσεων όπως αυτών της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους.
Ωστόσο, πηγές στις Βρυξέλλες που παρακολουθούν τις εξελίξεις στον τομέα της ευρωπαϊκής άμυνας, παραδέχτηκαν ότι η περίπτωση του Σαχέλ και της ελληνογαλλικής συμφωνίας μπορεί να καταστεί “θολή” στην περίπτωση τρομοκρατικού χτυπήματος στο έδαφος της Γαλλίας.
«Εάν φανταστούμε ένα σενάριο τρομοκρατικής επίθεσης στη Γαλλία – όπως έγινε στις ΗΠΑ από την Αλ Κάιντα – και το Παρίσι επιρρίψει τις ευθύνες και αποφασίσει επέμβαση κατά τρομοκρατών του Σαχέλ τύπου Αφγανιστάν, τότε τι κάνει η Ελλάδα;” αναρωτήθηκε η πηγή.
Ένα άλλο προβληματικό σημείο της ελληνογαλλικής συμφωνίας είναι το άρθρο 10 αναφορικά με τη συνεργασία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Το πρώτο τεστ είναι η σύνοδος για τα Δυτικά Βαλκάνια των Ευρωπαίων ηγετών που λαμβάνει χώρα αυτές τις μέρες στη Λιουμπλιάνα και αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα το μεσημέρι.
Το ζήτημα της διεύρυνσης έχει διαιρέσει τους Ευρωπαίους εν γένει, ωστόσο Γαλλία και Ελλάδα φαίνεται να μην συντονίστηκαν.
Σύμφωνα με πληροφορίες του EURACTIV, αποστολή του οποίου βρίσκεται στη Λιουμπλιάνα, η Γαλλία πίεσε να μπει φρένο στη διεύρυνση προς τα Δυτικά Βαλκάνια, κάτι που αντιτίθεται στις στρατηγικές προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων που είδε η EURACTIV, οι Ευρωπαίοι θα εντείνουν περαιτέρω την κοινή τους δέσμευση για την προώθηση του πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού μετασχηματισμού της περιοχής, αναγνωρίζοντας παράλληλα την πρόοδο που σημειώθηκε από τα Δυτικά Βαλκάνια.
“Υπενθυμίζουμε επίσης ότι είναι σημαντικό η ΕΕ να μπορεί να διατηρήσει και να εμβαθύνει τη δική της ανάπτυξη, διασφαλίζοντας την ικανότητά της να ενσωματώνει νέα μέλη”, αναφέρει το προσχέδιο της κοινής δήλωσης.
Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε στο EURACTIV στις Βρυξέλλες ότι η τελευταία παράγραφος μπήκε ύστερα από πιέσεις του Παρισιού και στην πράξη σημαίνει ότι και να πληρούν τα κριτήρια ένταξης στην ΕΕ κάποιες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, η ΕΕ “θα μπορεί να μπλοκάρει την ένταξη εφόσον δεν είναι έτοιμη να τους δεχθεί”.
«Οι Γάλλοι έχουν το βλέμμα τους στις Προεδρικές εκλογές του Απριλίου και συγκεκριμένα στην άνοδο της ακροδεξιάς. Ο Μακρόν δεν θέλει να ανοίξει θέμα διεύρυνσης στη Γαλλία, θα είναι βούτυρο στο ψωμί για την Λεπέν», πρόσθεσε ο Ευρωπαίος διπλωμάτης.
Αιχμές Στόλτενμπεργκ
Παράλληλα, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ άφησε αιχμές εμμέσως κατά της ελληνογαλλικής συμφωνίας και άμεσα εναντίον των χωρών που επιδιώκουν να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή άμυνα.
“Καταλαβαίνω ότι η Γαλλία είναι απογοητευμένη”, είπε σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν της Ουάσινγκτον, αναφερόμενος στην ακύρωση του συμβολαίου για την αγορά γαλλικών υποβρυχίων από την Αυστραλία.
“Αυτό στο οποίο δεν πιστεύω είναι οι προσπάθειες να κάνουμε κάτι εκτός του πλαισίου του ΝΑΤΟ ή να ανταγωνιστούμε ή να αντιγράψουμε το ΝΑΤΟ, επειδή το ΝΑΤΟ παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος, το θεμέλιο για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και επίσης για την ασφάλεια της Βόρειας Αμερικής”, υπογράμμισε ο Στόλτενμπεργκ.
Πηγή: euractiv.gr