ΑΘΗΝΑ
12:31
|
26.02.2024
Θα συνεχίσει να στοιβάζει ανθρώπους στα κέντρα κράτησης της επονομαζόμενης “χωματερής του καπιταλισμού”, τη νήσο Ναούρου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τερματίζεται η συμφωνία με την οποία η Αυστραλία επαναπροωθούσε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο σε κέντρο κράτησης στην Παπούα Νέα Γουινέα, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι δύο χώρες.

Από το 2013 η Καμπέρα έστελνε τους παράτυπους μετανάστες που προσπαθούσαν να φτάσουν στις ακτές της σε κέντρα κράτησης που χρηματοδοτούσε στο νησί Μάνους της Παπούας Νέας Γουινέας ή στο μικρό κρατίδιο Ναούρου, πιο ανατολικά, εφαρμόζοντας μια μεταναστευτική πολιτική που έχει δεχθεί σφοδρές επικρίσεις από τις οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αυτή “η περιφερειακή συμφωνία μετεγκατάστασης” θα τερματιστεί επισήμως στις 31 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσαν η Αυστραλία και η Παπούα Νέα Γουινέα. Σε κοινή τους ανακοίνωση οι δύο χώρες εξηγούν ότι έχουν πετύχει “τον στόχο που μοιράζονταν εδώ και καιρό”.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας θα συνεχίσει να επανοπροωθεί πρόσφυγες και μετανάστες στο απομακρυσμένο νησί Ναούρου, το οποίο ο κοινωνιολόγος Ζίγκμουντ Μπάουμαν είχε αποκαλέσει: “χωματερή της παγκοσμιοποίησης”. Το Ναούρου δεσμεύθηκε τον Σεπτέμβριο να συνεχίσει να δέχεται τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο από την Αυστραλία αναλαμβάνοντας εξ ολοκλήρου το κόστος της διαβίωσής τους και της εξέτασης των αιτημάτων τους.

Οι αρχές της Παπούας Νέας Γουινέας είχαν ήδη από τα τέλη του 2019 απομακρύνει τους μετανάστες από το νησί Μάνους, όμως, σύμφωνα με την Ένωση για τη Δράση υπέρ των Προσφύγων, περίπου εκατό παρέμεναν στην πρωτεύουσα του νησιού, το Πορτ Μόρεσμπι.

“Από την 1η Ιανουαρίου 2022 η κυβέρνηση της Παπούας Νέας Γουινέας θα αναλάβει πλήρως τη διαχείριση των υπηρεσιών μετανάστευσης στην Παπούα Νέα Γουινέα και την πλήρη ευθύνη για όσους (μετανάστες) παραμένουν εκεί”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

“Η Παπούα Νέα Γουινέα θα προσφέρει σταθερή μεταναστευτική οδό για όσους επιθυμούν να παραμείνουν στη χώρα – παροχή υπηκοότητας, μακροπρόθεσμη στήριξη, προγράμματα εγκατάστασης και επανένωσης οικογενειών”, πρόσθετε η ανακοίνωση. Όσοι μετανάστες επιθυμούν να φύγουν από την Παπούα Νέα Γουινέα θα μεταφερθούν στο Ναούρου ή θα εγκατασταθούν σε τρίτες χώρες.

Οι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των μεταναστών, μη κυβερνητικές οργανώσεις και ο ΟΗΕ έχουν επικρίνει την αυστραλιανή πολιτική απώθησης των μεταναστών, ακόμη και αυτών που πληρούν τα κριτήρια για να τους δοθεί άσυλο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φρίκη στην Καβάλα: Έδεσαν, ακρωτηρίασαν και έκαψαν σκύλο

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη ο 42χρονος που κατηγορείται ότι μαχαίρωσε τη σύζυγό του

Πανστρατιά αγροτών στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. (upd)

ΣΥΡΙΖΑ: Ερώτηση για την ασφάλεια των σιδηροδρομικών μεταφορών στην Ελλάδα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα