ΑΘΗΝΑ
17:30
|
06.07.2022
Την προσήλωση της Βόρειας Μακεδονίας στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών «κατά γράμμα» δήλωσε ότι εξέφρασε ο Στέβο Πενταρόφσκι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την προσήλωση της Βόρειας Μακεδονίας στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών «κατά γράμμα» δήλωσε ότι εξέφρασε ο πρόεδρος της χώρας, Στέβο Πεντάροφσκι, ενώπιον της ελληνικής πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, επισημαίνοντας επίσης ότι ζήτησε τη βοήθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ελλάδας ως προς την προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας.

«Στη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη έγινε ειδική αναφορά στη Σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία. Του ζήτησα, ως ισχυρό μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος τα τελευταία χρόνια και ως πρωθυπουργός μίας χώρας μέλους που πρέπει να γνωρίζει το πλήρες νόημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς αυτή δεν υπάρχει μόνο για την επίλυση των διαφορών στο όνομα, αλλά και για τη θεμελίωση μίας στρατηγικής εταιρικής σχέσης της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας, [σ.σ. του ζήτησα] σε αυτό το κομμάτι τη στήριξη και τη βοήθειά του με εκείνους τους εκπροσώπους των κρατών-μελών, οι οποίοι είναι ακόμα σκεπτικοί, πρωτίστως με τη Βουλγαρία, και ασφαλώς και με άλλους που ενδεχομένως θα είχαν αρνητικές παρατηρήσεις για τη δεύτερη χώρα, η οποία ανεπισήμως αντιμετωπίζεται ως πακέτο με εμάς, την Αλβανία» ανέφερε ο κ. Πεντάροφσκι.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους από τη χώρα του που καλύπτουν την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν ζήτησε οποιεσδήποτε εγγυήσεις ή υποσχέσεις, καθώς αυτό δεν εξαρτάται από αυτόν [σ.σ. τον Έλληνα πρωθυπουργό] και συμπλήρωσε: «Έλαβα, όμως, ξεκάθαρη δέσμευση και ξεκάθαρη δήλωση από πλευράς του ότι το έχει κάνει αυτό μέχρι στιγμής και θα συνεχίσει να το κάνει».

Ο Στέβο Πενταρόφσκι σημείωσε, επίσης, ότι στις συναντήσεις με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τον Έλληνα πρωθυπουργό έλαβε τη διαβεβαίωση ότι επιθυμούν την πλήρη εφαρμογή τής Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ παράλληλα ο ίδιος υπογράμμισε την προσήλωση της Βόρειας Μακεδονίας στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας «κατά γράμμα».

Αναφορικά με τις επιτροπές για τα εμπορικά σήματα και για τα εκπαιδευτικά, ιστορικά και αρχαιολογικά θέματα, επανέλαβε αυτό που δήλωσε στην έναρξη της συνάντησής του με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ότι δηλαδή έχουν ορισθεί ημερομηνίες, ώστε αυτές οι επιτροπές να ξεκινήσουν να συναντώνται εκ νέου μετά από ένα διάλειμμα ενάμισι έτους.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η Επιτροπή για ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα είχε πραγματοποιήσει πριν την πανδημία έξι συνεδριάσεις και «το θετικό είναι ότι τέσσερα πρακτικά από τις πρώτες τέσσερις συνεδριάσεις έχουν ήδη υιοθετηθεί, εναρμονιστεί και υπογραφεί από αμφότερες τις πλευρές», ενώ τα εναπομείναντα δύο πρακτικά πιθανότατα θα εναρμονιστούν και θα υπογραφούν έως το τέλος του τρέχοντος έτους, εάν λάβει χώρα η προαναγγελθείσα συνεδρίαση.

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Υπεραισιοδοξία Σχοινά για την ενεργειακή επάρκεια της ΕΕ τον χειμώνα

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος και ο επικεφαλής της Χαμάς σε μια σπάνια κοινή εμφάνιση

Μια μαύρη μέρα για την ευρωπαϊκή Δημοκρατία, Ανεξαρτησία (και την Αθήνα)

Στρατηγική η αμυντική σχέση Ελλάδας-Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα