ΑΘΗΝΑ
00:45
|
05.05.2024
Ο έλεγχος για πιθανή εξάπλωσή του είναι υψίστης σημασίας, λένε οι επιστήμονες. Το πρώτο κρούσμα καταγράφηκε το 2019. Τι προκαλεί ο νέος ιός.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας άγνωστος μέχρι σήμερα ιός, ο οποίος μολύνει ανθρώπους, ανακαλύφθηκε στην Ιαπωνία. Πρόκειται για τον ιό Yezo, ο οποίος σχετίζεται με παθογόνα που προκαλούν αιμορραγικό πυρετό Κριμαίας-Κονγκό (CCHF) και νόσο προβάτων Ναϊρόμπι (Nairobi sheep disease). Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το δίκτυο RT News, το πρώτο κρούσμα αυτού του νέου ιού καταγράφηκε το 2019 στην Ιαπωνία, όταν ένας άνδρας, ηλικίας 41 ετών, εισήχθη σε νοσοκομείο με συμπτώματα πυρετού και πόνου στο πόδι. Ο 41χρονος είχε τσιμπηθεί από τσιμπούρι κατά τη διάρκεια μιας βόλτας του σε δασική περιοχή στη νήσο Χοκάιντο.  Ο 41χρονος έλαβε εξιτήριο μετά από δύο εβδομάδες νοσηλείας και διαγνώστηκε αρνητικός σε όλους τους γνωστούς εκείνη την εποχή ιούς, που μεταδίδονταν από τσιμπούρια.  

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χοκάιντο με επικεφαλής τον ιολόγο δρ. Κεϊτά Ματσούνο, ανέλυσαν δείγματα αίματος του 41χρονου ασθενούς και ανακάλυψαν τον νέο ιό. Η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Χοκάιντο δημοσίευσε τα πορίσματα της έρευνάς της στην επιθεώρηση “Nature Communications” στα τέλη του Σεπτεμβρίου. Ο νέος ιός απεδείχθη πως ανήκε σε μια οικογένεια 15 ειδών που ονομάζονται “ναϊροϊοί”, τέσσερις εκ των οποίων μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες στους ανθρώπους. Ένας εξ αυτών είναι γνωστό ότι προκαλεί αιμορραγικό πυρετό Κριμαίας-Κονγκό, ο οποίος εκδηλώνεται με μυϊκούς πόνους, διάρροια και αιμορραγία στο δέρμα, οδηγώντας δυνητικά σε ηπατική ανεπάρκεια και θάνατο.

Ο νέος ιός φαίνεται να σχετίζεται στενότερα με τον ιό Σουλίνα και τον ιό Τάμντι, που βρέθηκαν στη Ρουμανία και το Ουζμπεκιστάν, αντίστοιχα. Ο ιός Τάμντι φέρεται να έχει προκαλέσει οξύ πυρετό στην Κίνα τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2020.

Ο νέος ιός Yezo μπορεί να προκαλέσει πυρετό έως 39 βαθμούς Κελσίου καθώς και να μειώσει τον αριθμό των αιμοπεταλίων του αίματος και ενώ τα κύτταρα του αίματος – ή τα λευκοκύτταρα – είναι υπεύθυνα για την προστασία του ανθρώπινου σώματος από μολυσματικούς παράγοντες όπως βακτήρια και ιούς.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στη συνέχεια δείγματα αίματος μερικών άλλων ασθενών με παρόμοια συμπτώματα από το 2014. “Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχουν μολυνθεί με αυτόν τον νέο ιό στην Ιαπωνία από το 2014, αλλά, μέχρι στιγμής, δεν έχει επιβεβαιωθεί κανένας θάνατος”, δήλωσε ο Δρ. Κεϊτά Ματσούνο.

Οι επιστήμονες προσπάθησαν επίσης να ανακαλύψουν την πηγή του ιού, διαπιστώνοντας ότι το RNA του Yezo υπάρχει σε τουλάχιστον τρία κύρια είδη τσιμπουριών στο ιαπωνικό νησί. Αντισώματα στον ιό βρέθηκαν επίσης σε ελάφια και ρακούν, που κατοικούσαν στην περιοχή. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο έλεγχος για την νέα ασθένεια εκτός του Χοκάιντο είναι υψίστης σημασίας. Η ομάδα σχεδιάζει να παρακολουθεί την πιθανή εθνική διασπορά του ιού σε ανθρώπους και ζώα.

Με πληροφορίες από RT News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Ρωσία: Νέα smartphones που εστιάζουν στην ενίσχυση έναντι της διαρροής δεδομένων

Εγκεφαλικό επεισόδιο υπέστη ο δημοσιογράφος Πάρις Καρβουνόπουλος

Λευκάδα: Στο νοσοκομείο 35χρονος από τσίμπημα αράχνης «μαύρη χήρα»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα