ΑΘΗΝΑ
08:32
|
07.05.2024
Ο Έρνεστ Τζόνσον καταδικάστηκε σε θάνατο για τρεις φόνους κατά τη διάρκεια ληστείας το 1994.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Θανατοποινίτης εκτελέστηκε στο Μιζούρι των Ηνωμένων Πολιτειών παρά τις συνεχείς εκκλήσεις για επιείκεια λόγω της νοητικής υστέρησης του 61χρονου ισοβίτη. Ο Έρνεστ Τζόνσον εκτελέστηκε με τη χορήγηση θανατηφόρας ένεσης την Τρίτη 5 Οκτωβρίου, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών να μην εξετάσει το αίτημα για αναβολή της εκτέλεσης της θανατικής ποινής.

Ο Έρνεστ Τζόνσον καταδικάστηκε με την εσχάτη των ποινών για τον θάνατο τριών ανθρώπων, τους οποίους σκότωσε κατά τη διάρκεια ληστείας το 1994. Στο πλευρό του ισοβίτη και στο αίτημά του να επιδείξει η πολιτεία του Μιζούρι επιείκεια είχαν ταχθεί ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, Πάπας Φραγκίσκος Α΄ και τρία μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου.

Οι συνήγοροι του Τζόνσον υποστήριζαν ότι ο εντολέας του δεν θα έπρεπε να εκτελεστεί καθώς μετά από πολλαπλά τεστ IQ απεδείχθη ότι είχε νοητική υστέρηση και τη διανοητική ικανότητα ενός μικρού παιδιού.

Ο Αφροαμερικανός Έρνεστ Τζόνσον γεννήθηκε με το σύνδρομο του εμβρυϊκού αλκοολισμού εξαιτίας της τεράστιας κατανάλωσης αλκοόλ της μητέρας του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το 2008 υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση όγκου στο κεφάλι και είχε χάσει το ένα πέμπτο των λειτουργιών του εγκεφάλου του.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ είχε εκδώσει απόφαση το 2002, η οποία ανέφερε ότι η εκτέλεση Αμερικανών θανατοποινιτών με νοητική υστέρηση παραβιάζει την Όγδοη Τροποποίηση του αμερικανικού Συντάγματος, η οποία απαγορεύει τις “βάρβαρες και ασυνήθιστες τιμωρίες”. Ωστόσο, το ίδιο δικαστικό σώμα χθες αρνήθηκε να εξετάσει το αίτημα αναβολής της εκτέλεσης του Έρνεστ Τζόνσον. Κατά της αναβολής της εκτέλεσης της θανατικής ποινής του Τζόνσον είχε ταχθεί και ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Μιζούρι. “πολιτεία θα αποδώσει δικαιοσύνη εκτελώντας την ποινή του κ. Τζόνσον όπως προβλέπεται από την απόφαση του ανώτατου πολιτειακού δικαστηρίου”, δήλωσε ο κυβερνήτης του Μιζούρι, Μάικ Πάρσον.

Ο θανατοποινίτης είχε ζητήσει να θανατωθεί από εκτελεστικό απόσπασμα, αλλά το αίτημά του απορρίφθηκε. Η εκτέλεση του στο Μιζούρι ήταν η πρώτη από τον Μάιο του 2020 και η έβδομη για το τρέχον έτος στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λάρισα: 41χρονος μαχαίρωσε τον αδερφό του και τον φίλο του

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Αρμενία: Μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση

Δανία: Χιλιάδες διαδηλώνουν υπέρ της Παλαιστίνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα