ΑΘΗΝΑ
00:55
|
19.04.2024
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έδωσε διάλεξη για την σύγχρονη τουρκική εξωτερική πολιτική εκτιμώντας πως αναπροσαρμόζεται στις αλλαγές διατηρώντας "ηθική πυξίδα".
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η τουρκική εξωτερική πολιτική είναι “ευρηματική και ανθρωπιστική” και πρέπει να έχει μία “ηθική πυξίδα” είπε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη διάρκεια ομιλίας που εκφώνησε μέσω τηλεδιάσκεψης σε εκδήλωση του “Εθνικού Πανεπιστημίου Ιβάν Φράνκο” που βρίσκεται στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας.

Όπως εξήγησε ο Τούρκος υπουργός, η εξωτερική πολιτική της Άγκυρας είναι “ευρηματική γιατί είναι ανοικτή σε νέες ιδέες και αναλαμβάνει προληπτική δράση” και είναι “ανθρωπιστική διότι θέτει τους ανθρώπους στο κέντρο της συλλογιστικής της και των ενεργειών της”.

Κατά τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η σύγχρονη διπλωματία πρέπει να διατηρεί τους υπάρχοντες μηχανισμούς ανοικτούς σε νέες ιδέες και προσεγγίσεις. Πρέπει με άλλα λόγια να είναι “ευέλικτη” καθώς “μόνον με καινοτόμο σκέψη μπορείς να έχεις προληπτική διπλωματία αντί διπλωματίας που απαντά σε αντιδράσεις”. Ωστόσο έθεσε ως προϋπόθεση για την καινοτόμο σκέψη στη διπλωματία την διατήρηση αρχών. “Μόνον με μία ανθρωπιστική διπλωματία των αρχών μπορείς να αντιμετωπίζεις τις διεθνείς προκλήσεις. Χρειαζόμαστε μία πολύπλευρη προσπάθεια που να θέτει την διπλωματία στο επίκεντρο” πρόσθεσε με έμφαση.

Σε επόμενο σημείο παρατήρησε πως η “αλλαγή είναι μία συνεχής πραγματικότητα” και πως το διεθνές σκηνικό μετασχηματίζεται ραγδαία “αφού αυτό που είναι διαφορετικό τώρα είναι πως η αλλαγή γίνεται γρηγορότερα”.

Επιπλέον διαπίστωσε πως οι διεθνείς σχέσεις και ο κόσμος ήταν πιο εύκολα κατανοητός στους φοιτητές Διεθνών Σχέσεων ως τις αρχές του 21ου αιώνα, και ήταν ακόμη πιο εύκολα κατανοητός πριν το 1990 οπότε υπήρχαν “σταθερές συμμαχίες”.

Υποστήριξε πως ο κόσμος τώρα είναι “πολυ-πολικός” και οι συμμαχίες ευμετάβλητες και πως πλέον πέρα από τις παραδοσιακές απειλές έχει κανείς να αντιμετωπίσει και τις υβριδικές απειλές, τις κυβερνοεπιθέσεις και την Κλιματική Αλλαγή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Η νέα περιφερειακή υπερδύναμη και η παλιά διεθνής τοιαύτη

Ρωσικά σχέδια για Νέα Τάξη Πραγμάτων βλέπει η Washington Post

Το ΚΚΕ καταδικάζει την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για το Κόσσοβο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα