ΑΘΗΝΑ
06:09
|
25.04.2024
Πολιτική κρίση υπό το βάρος της εισαγγελικής έρευνας για διαφθορά και απιστία κατά του Καγκελαρίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Από μια κλωστή κρέμεται ο κυβερνητικός συνασπισμός της Αυστρίας καθώς το κόμμα των Πρασίνων έθεσε χθες εν αμφιβόλω το εάν και κατά πόσον ο Σεμπάστιαν Κουρτς μπορεί να συνεχίσει τη θητεία του στο αξίωμα του Καγκελαρίου την επομένη της ανακοίνωσης της εισαγγελίας πως διενεργείται έρευνα σε βάρος του και άλλων εννέα προσώπων για υπόθεση διαφθοράς και απιστίας με “στημένες δημοσκοπήσεις”. Το κόμμα των Πρασίνων  αποτελεί τον ήσσονα εταίρο στην κυβέρνηση συνασπισμού του συντηρητικού επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος (ÖVP), Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ο αρχηγός των Πρασίνων, Βέρνερ Κόγκλερ, κυβερνητικός εταίρος του Κουρτς από τις αρχές του 2020, συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο της Αυστρίας, Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν, ενώ σήμερα θα έχει διαβουλεύσεις με τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων των άλλων κομμάτων για να εξεταστεί το πώς θα κινηθούν.

Από την πλευρά του ο Κουρτς έχει ξεκαθαρίσει με δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση την περασμένη Δευτέρα πως δεν είχε καμία πρόθεση να παραιτηθεί από την Καγκελαρία, ενώ χαρακτήρισε τις σε βάρος του κατηγορίες “κατασκευασμένες”.

“Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σαν να μη συνέβη τίποτα”, τόνισε ο αντικαγκελάριος και επικεφαλής των Πρασίνων, Βέρνερ Κόγκλερ. “Η ικανότητα του Καγκελαρίου να συνεχίσει τα καθήκοντά του στο αξίωμά του υπό αυτές τις νέες συνθήκες. Πρέπει να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα και την τάξη στη χώρα”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στα αυστριακά ΜΜΕ, οι εισαγγελείς διαφθοράς εκτιμούν ότι το υπουργείο Οικονομικών και το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του Κουρτς δωροδόκησαν τον εκδότη εφημερίδας, Βόλφγκανγκ Φέλνερ, με δημόσιο χρήμα για την ευνοϊκή προβολή του Καγκελαρίου μέσα από τις εκδόσεις του. Ειδικότερα, η ανακοίνωση της αυστριακής εισαγγελίας αναφέρει ότι το διάστημα από το 2016 έως τουλάχιστον το 2018 χρησιμοποιήθηκαν κονδύλια του υπουργείου Οικονομικών για “στημένες δημοσκοπήσεις” υπέρ του κυβερνώντος ÖVP. “Πόροι του Υπουργείου χρησιμοποιήθηκαν για να χρηματοδοτηθούν εν μέρει χειραγωγημένες δημοσκοπήσεις που εξυπηρετούσαν αποκλειστικά παραταξιακό πολιτικό συμφέρον”, αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι εισαγγελείς, οι οποίοι βασίζουν την κατηγορία αυτή σε SMS που περιήλθαν στην κατοχή τους. Την περίοδο εκείνη ο Σεμπάστιαν Κουρτς δεν ήταν Καγκελάριος, αλλά υπουργός Εξωτερικών.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος κλήθηκε από τον πρόεδρο της Αυστρίας, δήλωσε “έτοιμος να συνεχίσει τη συνεργασία με τους Πράσινους” και αρνήθηκε να παραιτηθεί, ενώ το ÖVP, στην εξουσία αδιαλείπτως από το 1987, του προσέφερε πλήρη υποστήριξη, διαμηνύοντας πως θα παραμείνει στην κυβέρνηση μόνο εάν αυτός είναι “ο επικεφαλής της”.

Στο μεταξύ με συνθήματα κατά της διαφθοράς, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες αργά το απόγευμα μπροστά στα κεντρικά γραφεία του ÖVP στη Βιέννη για να απαιτήσουν να εγκαταλείψει την εξουσία ο Σεμπάστιαν Κουρτς.

Πηγή: Politico

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα