ΑΘΗΝΑ
04:14
|
24.04.2024
Οι δημοσκοπήσεις δίνουν οριακό προβάδισμα στον “Τραμπ” της Τσεχίας με την αντιμεταναστευτική ρητορική και τον πολυτελή πύργο στη Γαλλική Ριβιέρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μάχη για την πολιτική του επιβίωση δίνει ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Αντρέι Μπάμπις, καθώς οι πολίτες της χώρας της κεντρικής Ευρώπης προσέρχονται σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο στις κάλπες στις πλέον αμφίρροπες βουλευτικές εκλογές των τελευταίων ετών.

Η εκλογική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη λίγες ημέρες μετά τη δημοσίευση της μεγάλης δημοσιογραφικής έρευνας Pandora Paper, η οποία ανακάλυψε τις δραστηριότητες πολλών επωνύμων με υπεράκτιες εταιρείες για την αγορά ακινήτων. Ένας εξ αυτών ο Αντρέι Μπάμπις, ο οποίος φέρεται να είχε αξιοποιήσει πόρους υπεράκτιων εταιρειών του για να αγοράσει ακίνητα στη νότια Γαλλία, συμπεριλαμβανομένης ενός πολυτελούς πύργου στη Γαλλική Ριβιέρα το 2009.

Οι αποκαλύψεις έφεραν τον λαϊκιστή συντηρητικό πολιτικό της Τσεχίας σε θέση άμυνας προκαλώντας μεγάλες δημοσκοπικές απώλειες για το κόμμα του. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν στο κυβερνών, συντηρητικό κόμμα “ANO” οριακό προβάδισμα με ποσοστό 24,5%. Ακολουθεί με 23% ο τρικομματικός κεντροδεξιός συνασπισμός “SPOLU” και με 21% η συμμαχία του Κόμματος των Πειρατών, που δηλώνει αντισυστημικό, με το κεντρώο κόμμα των Δημάρχων και των Ανεξάρτητων, “STAN”.

Ο Αντρέι Μπάμπις έχει δηλώσει ότι εάν το κόμμα του δεν αποσπάσει την πλειοψηφία των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές και δεν βρεθεί στην αντιπολίτευση, τότε ο ίδιος θα αποχωρήσει από την πολιτική.

Η οικονομία της χώρας των 10,7 εκατομμυρίων κατοίκων, βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης μετά την πανδημία. Όμως, οι πρόσφατες αυξήσεις στις συντάξεις και στους μισθούς στον δημόσιο τομέα γιγάντωσαν το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Στην προεκλογική του εκστρατεία, το “ANO” έριξε το βάρος στην αντιμεταναστευτική  ρητορική, ενώ υποσχέθηκε να διατηρήσει τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης και το παραδοσιακό τσεχικό ενεργειακό μίγμα, που βασίζεται στην πυρηνική ενέργεια.

Μεταξύ των άλλων κομμάτων ξεχωρίζει το ακροδεξιό, αντιμουσουλμανικό κόμμα Ελευθερία και Άμεση Δημοκρατία, του οποίου ηγείται ο επιχειρηματίας Τόμιο Οκάμουρα, γεννημένος στο Τόκιο. Οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Κομμουνιστές κινδυνεύουν, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, να μην περάσουν το όριο του 5% για την ανάδειξη βουλευτών στο κοινοβούλιο.

Εάν το δεξιό “ANO” λάβει τις περισσότερες ψήφους, ανεξάρτητα από το περιθώριο, ο πρόεδρος της Τσεχίας, Μίλος Ζέμαν, έχει τη δυνατότητα να ζητήσει από τον Μπάμπις να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση.  Ο Μπάμπις μπορεί να λογαριάζει στον παλιό του σύμμαχο να χρησιμοποιήσει τις εξουσίες του για να τον κρατήσει στη θέση του όσο το δυνατόν περισσότερο, όπως έκανε και σε αυτήν την κυβερνητική θητεία.

Πηγή: Politico

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το μήνυμα του εκπροσώπου της Χαμάς για τις 200 μέρες πολέμου

Νέο πρόβλημα με αεροσκάφος της Boeing στο Γιοχάνεσμπουργκ

Ο Χάρισον Φορντ υπέρ των νέων που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ

Κυκλοφορικές ρυθμίσεις Πέμπτη και Παρασκευή λόγω Ολυμπιακής Φλόγας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα