ΑΘΗΝΑ
07:17
|
02.05.2024
Βαρσοβία και Μινσκ ανταλλάσσουν κατηγορίες σχετικά με την κλιμακούμενη ένταση στα σύνορα των δύο χωρών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η προσφυγική κρίση στα σύνορα της Πολωνίας με τη Λευκορωσία αυξάνει μέρα τη μέρα την πιθανότητα ενός ατυχήματος που θα μεγαλώσει την ένταση που παρατηρείται στην περιοχή.

Σήμερα (Παρασκευή, 8/10), ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι, ανέφερε πως στρατιώτες και συνοριοφύλακες που έχουν επωμιστεί την προστασία των συνόρων της χώρας του με τη γείτονα -υπό συνθήκες αυξημένων προσφυγικών ροών- δέχθηκαν πυρά, πιθανόν άσφαιρα, από Λευκορώσους στρατιώτες.

«Είμαι και θα είμαι πάντα σταθερά με τους στρατιώτες μας και τους συνοριοφύλακές μας», έγραψε ο Μοραβιέτσκι στο Twitter ευχαριστώντας τις υπηρεσίες για την «επαγγελματική και υπεύθυνη στάση» που επέδειξαν. Χαρακτήρισε δε την κλιμακούμενη ένταση ως μέρος ενός «υβριδικού πολέμου» που έχει εξαπολύσει το Μινσκ.

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος των συνοριακών φρουρών της Πολωνίας, Άννα Μιχάλσκα, είπε ότι οι δυνάμεις της Λευκορωσίας άνοιξαν πυρ χθες (Πέμπτη, 7/10) εναντίον των στρατευμάτων της Πολωνίας στα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Μιχάλσκα συμπλήρωσε ότι κανείς δεν τραυματίστηκε.

Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass στη Λευκορωσία, ο εκπρόσωπος της κρατικής επιτροπής συνοριοφυλακής, Αντόν Μπιτσκόφσκι, διέψευσε τις πολωνικές καταγγελίες και επισήμανε ότι οι Λευκορώσοι συνοριοφύλακες δεν χρησιμοποίησαν όπλα τις τελευταίες 24 ώρες.

Ο Μπιτσκόφσκι είπε ότι η επιτροπή ζήτησε επίσημα από τις πολωνικές αρχές να τεκμηριώσουν τον ισχυρισμό τους.

Πηγές: TASS, Euronews

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Συνάντηση Μπλίνκεν με το βασιλιά της Ιορδανίας για τη Γάζα

Φιλιππίνες και Κίνα σε νέα αντιπαράθεση για αμφισβητούμενο ύφαλο

Στο Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε ο Ισημερινός κατά του Μεξικού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα