ΑΘΗΝΑ
17:26
|
24.04.2024
Για την προσπάθειά τους να διασφαλίσουν την ελευθερία της έκφρασης, ανακοίνωσε η Επιτροπή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στη Μαρία Ρέσα και τον Ντμίτρι Μουράτοφ απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης 2021, για την προσπάθειά τους να διασφαλίσουν την ελευθερία της έκφρασης, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για δημοκρατία και ειρήνη, ανακοίνωσε η Επιτροπή Νόμπελ της Νορβηγίας.

Η Μαρία Ρέσα είναι Φιλιππινέζα-Αμερικανίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας, συνιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Rappler.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιτροπής στο Twitter η Μαρία Ρέσα χρησιμοποιεί την ελευθερία της έκφρασης για να αποκαλύψει την κατάχρηση εξουσίας, τη χρήση βίας και τον αυξανόμενο αυταρχισμό στη γενέτειρά της, τις Φιλιππίνες. Το 2012, ίδρυσε την Rappler,
@rapplerdotcom, εταιρεία ψηφιακών μέσων για ερευνητική δημοσιογραφία.

Ο Ρώσος δημοσιογράφος Ντμίτρι Μουράτοφ, κατά την ανάρτηση της επιτροπής στο Twitter, υπερασπίζεται εδώ και δεκαετίες την ελευθερία του λόγου στη Ρωσία υπό ολοένα και πιο δύσκολες συνθήκες. Το 1993, ήταν ένας από τους ιδρυτές της ανεξάρτητης εφημερίδας Novaja Gazeta.

Η Επιτροπή Νόμπελ της Νορβηγίας ανακοίνωσε νωρίτερα φέτος πως συνολικά οι υποψηφιότητες φέτος ήταν 329. Παρόλο που η λίστα παραμένει απόρρητη, είχε γίνει γνωστό ότι περιλαμβάνονται πρόσωπα όπως ο Ντόναλντ Τραμπ, η Γκρέτα Τούνμπεργκ, ο Αλεξέι Ναβάλνι, οργανισμοί όπως ο ΠΟΥ αλλά και κινήματα, όπως το Black Lives Matter.

Το Νόμπελ Ειρήνης 2020 απονεμήθηκε στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, ένα παρακλάδι του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που ειδικεύεται στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και αποτελεί τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική οργάνωση στον κόσμο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΚΚΕ: Δεν εκφράζει προσωπική άποψη η Φλέσσα για τα Τέμπη

Ξυλοδαρμός στη Βουλή: Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος

Αναγκαστική προσγείωση Boeing 737 στο Ελ. Βενιζέλος

Ισπανία: Ύποπτη για διαφθορά η σύζυγος του Σάντσεθ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα