ΑΘΗΝΑ
06:54
|
02.05.2024
Ο γενικός εισαγγελέας της Χιλής δήλωσε ότι θα ξεκινήσει έρευνα σχετικά με την πώληση εξορυκτικής εταιρίας, και την εμπλοκή του προέδρου Πινέρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο γενικός εισαγγελέας της Χιλής δήλωσε την Παρασκευή (8/10) ότι θα ξεκινήσει έρευνα για την πώληση εξορυκτικής εταιρίας, δοσοληψία που φαίνεται να περιλαμβάνει την οικογένεια του προέδρου της χώρας, Σεμπαστιάν Πινέρα, και τον ίδιο προσωπικά, αφού προέκυψαν νέες λεπτομέρειες σχετικές με την παρουσία του στην λίστα φοροδιαφυγής με την κωδική ονομασία Pandora Papers.

Σύμφωνα με έρευνα δύο τοπικών μέσων ενημέρωσης της Χιλής, των CIPER και LaBot, που αποτελούν μέρος της ομάδας ερευνητικής δημοσιογραφίας International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) που έφερε στο φως της δημοσιότητας τα λεγόμενα Pandora Papers, η εταιρία Dominga πωλήθηκε το 2010 -κατά την πρώτη προεδρική θητεία του Πινέρα- στον επιχειρηματία Κάρλος Αλμπέρτο Ντελάνο, φίλο του Χιλιανού προέδρου, έναντι 152 εκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο συμφωνίας που πραγματοποιήθηκε στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, ένα γνωστό φορολογικό παράδεισο.

Η Μάρτα Ερέρα, επικεφαλής του αρμόδιου γραφείου της μονάδας καταπολέμησης της διαφθοράς, δήλωσε ότι η υπηρεσία θα ερευνήσει πιθανές κατηγορίες διαφθοράς που σχετίζονται με δωροδοκία καθώς και φορολογικές παραβάσεις.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι η πληρωμή θα ολοκληρωνόταν σε τρεις δόσεις με μια ρήτρα που ανέφερε ότι η τελική δόση εξαρτάται από «τη μη δημιουργία ζώνης προστασίας του περιβάλλοντος στον τομέα των δραστηριοτήτων της εξορυκτικής εταιρείας, όπως απαιτούν οι περιβαλλοντολόγοι».

Σύμφωνα με την έρευνα, η κυβέρνηση του Πινέρα δεν δημιούργησε προστατευμένη περιοχή γύρω από την εν λόγω περιοχή του ορυχείου μου, εξυπηρετώντας έτσι τους σχεδιασμούς της εταιρίας.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση κάνει λόγο για σύγκρουση συμφερόντων και συμφώνησε στην ανάγκη σύστασης επιτροπής που θα διερευνήσει την απαγγελία κατηγοριών κατά του Σεμπαστιάν Πινέρα, γεγονός που ίσως οδηγήσει στην αποπομπή του νυν προέδρου.

France24, New York Post

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα